AkzoNobel ziet af van stabilisatie zoutcavernes met vliegas

De proef wordt niet uitgevoerd omdat er te weinig draagvlak voor was.

Archieffoto van de zoutwinning en -distributie van AkzoNobel in Hengelo. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Verf- en chemieconcern AkzoNobel ziet af van een proef in Twente waarbij het bedrijf instabiele zoutcavernes met onder meer vliegas uit vuilverbrandingsinstallaties steviger wilde maken. Zoutcavernes zijn paddenstoelvormige structuren onder het aardoppervlak, die hoofdzakelijk bestaan uit zout.

AkzoNobel besloot de proef niet uit te voeren omdat het maatschappelijk draagvlak niet voldoende was. “De discussie over vliegas werd steeds frequenter en er werd weinig steun voor uitgesproken”, zegt een woordvoerder.

Het bedrijf gaat nu op zoek naar alternatieven. Als er niet wordt ingegrepen zullen tientallen cavernes die in de loop der jaren door zoutwinning zijn ontstaan, op termijn instorten en tot zinkgaten of ‘kommen’ in het landschap leiden.

Bovenop 22 van die zwakkere cavernes staan huizen, bedrijven en hoogspanningsmasten en ligt een snelweg. AkzoNobel doet aan zoutwinning en distributie in de regio.

    • Annette Toonen