Acht patiënten besmet met Klebsiella in Bosch ziekenhuis

De besmetting vond plaats op de afdeling chirurgie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

In het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn vorige week 8 patiënten besmet geraakt met de Klebsiellabacterie. Foto Wim Hollemans/ANP

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn vorige week acht patiënten besmet geraakt met de gevaarlijke bacterie Klebsiella. Niemand van hen is echter daadwerkelijk ziek geworden van de bacterie. De patiënten werden behandeld op de verpleegafdelingen chirurgie, zo meldt het ziekenhuis.

De acht patiënten zijn besmet met de bacterie Klebsiella pneumoniae, een multiresistente variant die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Doordat er geen complicaties optraden bij deze personen, hoefden ze niet met antibiotica behandeld te worden. Vier van hen zijn inmiddels weer thuis.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zegt de “noodzakelijke maatregelen” te hebben genomen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Zo zijn de chirurgie-afdelingen volledig gedesinfecteerd. Ook worden alle patiënten onderzocht die momenteel in het ziekenhuis liggen evenals de dialysepatiënten die geregeld voor behandeling langskomen.

“Het is vervelend als mensen besmet raken met de bacterie, maar de patiënten merken er niets van als er geen infectie heeft plaatsgevonden. Op het moment dat dat wel het geval zou zijn, werken we met bepaalde soorten antibiotica buiten de gebruikelijke voorkeursset, waar de bacterie niet resistent voor is.”

Maasstadziekenhuis

Eerder al vond in oktober 2010 in het Rotterdamse Maasstadziekenhuis een Klebsiella-uitbraak plaats. Daarbij raakten 116 mensen besmet en overleden drie personen. Het duurde toen tot juli 2011 voordat de uitbraak onder controle was. Een commissie die onderzoek deed naar de uitbraak concludeerde toen dat er in het ziekenhuis sprake was van een collectief falen.

    • Jorg Leijten