Aantal baanverliezers op laagste punt sinds crisis

In drie maanden tijd raakten 95.000 mensen hun baan kwijt, tegen meer dan 100.000 vorig jaar.

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het aantal mensen dat hun baan verloor is vorig kwartaal gedaald tot het laagste niveau sinds de economische crisis. Tussen juli en september kwamen 95.000 mensen zonder werk te zitten, zo blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2008 is dat aantal niet meer zo laag geweest.

In het derde kwartaal van dat jaar kwam het aantal baanverliezers namelijk nog uit op 80.000. Sindsdien nam het aantal nieuwe werklozen in rap tempo toe, tot 124.000 in 2009. In het derde kwartaal van vorig jaar raakten nog meer dan 100.000 hun baan kwijt, zo meldt het CBS.

Vooral flexwerkers verliezen vaak baan

Onder mensen met flexibele arbeidscontracten is het baanverlies volgens het statistiekbureau nog altijd het hoogst. Vooral uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract van minder dan een jaar raken vaak hun baan kwijt. De oorzaak daarvoor is vaak dat hun contract verliep of dat hun functie kwam te vervallen.

Van de 95.000 nieuwe werklozen is iets minder dan tweederde flexwerker, zo stelt het CBS. Omgerekend raakte daarmee 3,1 procent van de mensen met flexibele arbeidscontracten hun baan kwijt. Een jaar geleden was dat nog 3,5 procent. Onder zelfstandigen lag het aantal nieuwe werklozen in verhouding iets hoger dan vorig jaar.

    • Joost Pijpker