Johan Cruijff na vertrek weer beschikbaar voor Ajax

Johan Cruijff is weer beschikbaar voor Ajax. Het clubicoon is bereid als erelid zijn verantwoordelijkheid te nemen als de bestuursraad van de club donderdag tijdens de ledenvergadering opstapt of wordt weggestuurd. „Omdat ik er altijd voor de club Ajax zal zijn”, schrijft hij maandag in zijn column in De Telegraaf. Moet er iets worden opgelost, dan ben ik bereid er te staan. Maar alleen als iedereen erachter staat.”

Cruijff legde vorige maand nog zijn rol als adviseur bij Ajax neer, omdat hij zich niet kon vinden in het gedwongen vertrek van hoofd opleiding Wim Jonk. Ook vond hij dat zijn plannen niet goed werden uitgevoerd. Cruijjf hoopt nu dat Ajax weer van de leden wordt. Hij pleit voor een vertrek van de beurs. „Ik heb geen verstand van aandelen, maar misschien bestaat er toch een mogelijkheid om Ajax van de beurs te halen. We moeten van de situatie af dat de club in handen is van mensen die in het voetbal terecht zijn gekomen, maar eigenlijk niet met het voetbal te maken hebben.”

Een groep vooraanstaande leden van Ajax overweegt donderdag tijdens de vergadering een motie in te dienen tegen de bestuursraad, bestaande uit voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor. Als dat gebeurt, kunnen de ruim zevenhonderd stemgerechtigde leden hun vertrouwen in het bestuur uitspreken of opzeggen. (ANP)