Zuma haalt minister terug na crash Zuid-Afrikaanse munt

De Zuid-Afrikaanse munt verloor de afgelopen week ruim tien procent van zijn waarde ten opzichte van de euro en de dollar.

Pravin Gordhan op een foto uit 2014. Foto Mike Hutching / Reuters

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft in vier dagen tijd opnieuw zijn minister van Financiën gewisseld om onrust op de markten en in het land te beteugelen. Dat meldt persbureau AFP. Zuma heeft voormalig minister Pravin Gordhan terug laten komen nadat de Zuid-Afrikaanse munt, de rand, de afgelopen week ruim tien procent van zijn waarde had verloren ten opzichte van de euro en de dollar.

In Zuid-Afrika zwol de roep om het aftreden van Zuma de afgelopen dagen al aan. Op sociale media werd #Zumamustfall trending en werd opgeroepen tot een volksmars om het aftreden van Zuma te eisen.

De Mail en The Guardian noemde Zuma vrijdag “Master of Chaos” en The Times kopte “So help us God”.

Voorganger

Pravin Gordhan is de alom gerespecteerde voorganger van Nhlanhla Nene, die woensdag was ontslagen omdat hij zich had verzet tegen de koop van Russische kernreactoren en peperdure Airbus vliegtuigen voor het noodlijdende South African Airways (SAA).

    • Bram Vermeulen