De strateeg die overal ter wereld problemen oplost

Edward Luttwak werd geconsulteerd door onder meer de Dalai Lama, de Kazachse premier en het Amerikaanse leger.

Edward Luttwak Foto Jocelyn Augustino / The Guardian

Hij wordt als militair strateeg ingehuurd door presidenten, premiers en de Dalai Lama - die hem voor fikse bedragen lastige vraagstukken laten oplossen. Daarnaast is hij ook veehouder en classicus. Maar wie is de eigenzinnige Edward Luttwak precies? Dat laat The Guardian zien in een mooie longread.

Luttwak is het wel gewend om te worden gebeld met eigenaardige verzoeken. Een lijstje: de Kazachse premier zocht een manier om etnische Russen te verwijderen uit een stad, een niet nader gespecificeerde Aziatische overheid zocht een nieuwe methode om zijn inlichtingendiensten op te leiden, een Italiaans bedrijf zocht een manier om een rechtszaak over vrijgekomen asbest te schikken, een burgerrechtengroep wil advies bij het wegjagen van Japanse dolfijnjagers en een Amerikaanse vrouw zoekt raad in een voogdijzaak.

Strategische logica

En dat was alleen nog maar in de afgelopen twaalf maanden. Luttwak gelooft dat “strategische logica” overal en te allen tijde van toepassing is - en dat strategisch denken en handelen dan ook altijd de beste modus operandi is.

Zijn klanten lijken dit met hem eens te zijn, want de verzoeken blijven binnenstromen. Luttwak verdient met zijn “eenmanszaak” ruim 900.000 euro per jaar voor het geven van advies over onder meer het bestrijden van Mexicaanse straatbendes, het weren van terreurstrijders uit Europa en het beste ontwerp van een nieuwe Israëlische tank.

Nietzsche en Von Stauffenberg

The Guardian besloot langs te gaan bij Luttwak in zijn huis in de Amerikaanse staat Maryland, waar ze worden verwelkomd door beelden van de Duitse filosoof Nietzsche en van Claus van Stauffenberg, die in 1944 een mislukte moordpoging op Hitler deed.

Binnen zien ze dat Luttwak een flinke collectie klassieke literatuur heeft, maar dat hij ook exotische beelden en zo’n 3.000 koeien in Bolivia bezit. Al gauw wordt duidelijk dat deze eigengereide man one of a kind is.

Lees hier de longread “The Machiavelli of Maryland” van The Guardian (7060 woorden, leestijd circa 29 minuten)

    • Casper van der Veen