Vrouwen gekozen bij lokale verkiezingen Saoedi-Arabië

Het zijn de eerste vrouwen die op deze manier gekozen zijn in het ultraorthodoxe koninkrijk.

Vrouwen brengen hun stem uit in Riad. Foto Ahmed Yosri / EPA

Bij de lokale verkiezingen in Saoedi-Arabië lijken zeker 17 vrouwen een zetel te hebben bemachtigd. Dat gebeurde onder meer op verschillende plekken in de provincie Mekka, blijkt uit berichten van Al Jazeera en persbureau Reuters.

Gisteren vonden in Saoedi-Arabië voor het eerst verkiezingen plaats waarin vrouwen mochten stemmen én zich verkiesbaar stellen. Van de tien miljoen vrouwen lieten zich er 130.000 registreren om te stemmen en schreven zich 979 in als kandidaat. Daar moesten ze wel eerst toestemming voor krijgen van een mannelijke voogd.

17 vrouwen

Zondagochtend meldde persbureau AFP al dat Salma bent Hizab al-Oteibi was gekozen voor de raad in Madrakah, in de provincie Mekka. Zij nam het op tegen zeven mannen en twee vrouwen. Later op de dag berichtte Al Jazeera dat nog eens drie vrouwen de meeste stemmen hadden gekregen. Zij werden gekozen in Ihsaa en Tabuk.

Twitter avatar HindAleryani هند الإرياني Congratulations to Salma bint Hizab al-Oteibi. First woman Councillor in #Saudi 👍🏼 #SaudiArabElection #Mecca https://t.co/YdlMADm6hH

Later meldde persbureau AP op basis van de voorlopige uitslag dat ook in Djedda, een van de grootste steden in het land, Lama al-Suleiman een zetel heeft bemachtigd. Zij werd volgens het zakenblad Arabian Business in 2009 gekozen als vicevoorzitster van de plaatselijke kamer van koophandel, wat toen werd gezien als een mijlpaal voor de positie van vrouwen. Ten slotte meldde persbureau Reuters op gezag van een de Saoedische nieuwswebsite Sabq.org, gelieerd aan het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken, dat maar liefst 17 vrouwen in verschillende delen van het koninkrijk waren gekozen.

Momenteel worden op sommige plekken de stemmen nog geteld. De officiële verkiezingsuitslagen worden maandag verwacht.

Weinig macht

Bij de 284 lokale raden waren in totaal 2.100 zetels te verdelen. Hoewel deze bestuurslaag nauwelijks macht heeft, is het wel de enige waar sprake is van gekozen vertegenwoordigers. Sowieso is het aantal stemgerechtigden beperkt: van de ongeveer twintig miljoen inwoners, mogen er zo’n vijf miljoen stemmen. Het was ook pas de derde keer ooit dat er lokale verkiezingen werden georganiseerd.

Saoedi-Arabië deelde voor de verkiezingen gretig visa uit aan buitenlandse journalisten, schreef buitenlandredacteur Toon Beemsterboer in de zaterdagkrant van NRC. De afgelopen tijd kwam het land vooral negatief in het nieuws. Met berichten over een toenemend aantal executies, een oorlog in Jemen waarbij waarschijnlijk oorlogsmisdaden worden gepleegd en de vergelijking tussen zowel het geloof als de gruweldaden van het koninkrijk en terreurgroep Islamitische Staat.

Geheel in lijn met de strikte scheiding tussen man en vrouw moesten vrouwen hun stem uitbrengen in aparte stembureaus. Vrouwelijke kandidaten mochten mannelijke kiezers ook niet direct aanspreken, meldde persbureau AP. Op podia moesten ze van achter een scheidingswand campagne voeren via projectoren en microfoons, of via mannelijke medestanders en familieleden. Een ander symbool voor de blijvende ongelijkheid waren de rijen bij de uitgangen van stemloketten voor vrouwen. Aangezien zij niet zelf auto mogen rijden, moesten zij wachten op mannelijk chauffeurs.

    • Casper van der Veen
    • Laura Klompenhouwer