‘Russisch schip lost waarschuwingsschoten’

Dat beweert het Russische ministerie van Defensie.

De Russische torpedobootjagers Kertsj en Smetlivy Foto Nick Savtsjenko

De Russische torpedobootjager Smetlivy heeft zondag in de Egeïsche Zee waarschuwingsschoten afgevuurd toen het genaderd werd door een Turks schip. Dat beweert het Russische ministerie van Defensie. Moskou heeft naar aanleiding van het incident de Turkse militair attaché op het matje geroepen.

De schoten zouden zijn gelost om een aanvaring tussen beide vaartuigen te voorkomen. Het Turkse schip zou de Russische torpedobootjager tot op 600 meter zijn genaderd.

Geen communicatie

Na de waarschuwing zou het Turkse schip van koers zijn veranderd. Voorafgaand aan de schoten zou de Smetlivy contact hebben proberen te leggen met de bemanning van het Turkse schip, maar hier werd volgens Moskou niet op gereageerd.

Het incident had volgens het Russische ministerie plaats op zo’n 22 kilometer van het Griekse eiland Lemnos. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, zei volgens persbureau Reuters dat Ankara op dit moment onderzoekt wat er precies is gebeurd en pas reageert wanneer hier meer opheldering over is. Wel zei Cavusoglu dat Turkije de problemen met Rusland wil oplossen.

Spanningen duren voort

De afgelopen weken zijn de spanningen tussen Rusland en Turkije, die daarvoor goede betrekkingen onderhielden, hoog opgelopen. Op 24 november haalden Turkse F-16’s een Russische straaljager neer, waarbij een piloot om het leven kwam. De andere piloot kon tijdens een reddingsmissie in veiligheid worden gebracht. Volgens Ankara had het Russische toestel het Turkse luchtruim geschonden en werd het na meerdere waarschuwingen neergeschoten. Russische vliegtuigen betreden vaker zonder toestemming het Turkse luchtruim.

Het Kremlin ontkent de aantijgingen met klem en zegt dat het vliegtuig alleen boven Syrië heeft gevlogen, waar het toestel en de piloten uiteindelijk ook neerkwamen. Na het incident kondigde Rusland meerdere sancties af tegen Turkije. Ook beschuldigde Poetin Ankara ervan het vliegtuig uit de lucht te hebben geschoten om illegale oliehandel met terreurbeweging IS veilig te stellen.

Reisadviezen

Ook liet Moskou weten het visumvrij reizen van Turkije naar Rusland op te schorten, omdat er “levendig verkeer van gewapende lieden” zou plaatsvinden. Vorige week waarschuwde Poetin dat Turkije meer sancties tegemoet kon zien. Turkije scherpte het reisadvies naar Rusland aan en raadde alle niet-noodzakelijke reizen af.

De Turkse president Erdogan verdedigde het Turkse optreden, maar zei wel dat hij betreurt dat het zo ver heeft moeten komen. Wel liet Erdogan weten dat hij hoopt dat de twee landen het conflict “op een positievere manier kunnen benaderen”. Vooralsnog heeft Ankara geweigerd excuses aan te bieden, wat Rusland eist.

    • Casper van der Veen