Prognose: geen enkele regio naar Front National, meeste regio’s naar partij Sarkozy

De stembureaus in Frankrijk gingen zondagochtend open voor de tweede ronde van de regionale verkiezingen.

Marine Le Pen geeft een speech na de eerste prognose zondagavond. Foto Yves Herman/Reuters

In de tweede stemronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk is geen enkele regio naar Front National gegaan, zo blijkt uit een eerste prognose van de uitslag. De meeste regio’s - vijf van de dertien - gaan naar de centrumrechtse oppositie onder leiding van ex-president Nicolas Sarkozy.

NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Marine Le Pen verliest ruim volgens exitpoll Opinion Way: 57,7 procent voor kandidaat van Sarkozy.

Tijdens de eerste ronde vorige week zondag stemden zes miljoen mensen voor de kandidaten van de nationaal-populistische partij (28 procent van de stemmen, een record). In zes van de dertien regio’s werd de partij van Marine Le Pen voorlopig de grootste.

Echter kort na de sluiting van de stembussen zondagavond lijkt het erop dat Front National er niet in slaagt in één regio te winnen. Marion Maréchal Le Pen, nicht van partijleider Marine Le Pen heeft in haar regio - het zuiden - met 45 procent een aanzienlijk betere score dan Marine Le Pen in regio Nord-Pas de Calais met 42 procent. Marine Le Pen haar rivaal, de conservatief Bertrand won in die regio 57 procent.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Eerste conclusies: het ‘Front Républicain’ werkt als altijd. De Fransen durven het FN geen regio toe te vertrouwen.

Niets was nog zeker

Vermaas liet eerder al weten of het ondanks die goede eerste uitslag onzeker was of Front National de regioverkiezingen zou winnen:

In veel regio’s sloot de Parti Socialiste van president Hollande deze week akkoorden met de groene partij EELV om de linkse kiezers te verenigen. En hoewel oud-president Sarkozy had gezegd geen stembusakkoorden te willen met de regerende socialisten, hoefde dat de PS er niet van te weerhouden in de regio’s waar het FN het sterkst was zich terug te trekken om, zoals Manuel Valls zei, de „waarden van de republiek te beschermen”. Terwijl Hollande zich deze week op de vlakte hield, riep de premier op hoge toon linkse kiezers op rechts te stemmen. Het FN-programma is „bedrog” en kan tot „burgeroorlog” leiden, zei hij vrijdag nog.

Toespraak

Na de prognose sprak Le Pen zondagavond in een korte toespraak van “infantilisering” van de kiezer door “Front Républicain”. Als lichtpuntje noemde ze dat Front National nu drie keer zoveel regioraadsleden heeft.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas In de feestzaal van het FN zitten nu nog alleen journalisten. Door de speakers klinkt Candy Dulfer.
    • Maarten Back