Geweldsuitbarsting bij stembusgang referendum CAR

Bij de moslimenclave ‘PK5’ bleef het belangrijkste stembureau dicht.

Een rij bij een stemlokaal in Bangui. Foto Marco Longari / AFP

De stembusgang rond een belangrijk referendum in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is uitgelopen op geweld. In de moslimenclave ‘PK5’ in hoofdstad Bangui zijn zware vuurgevechten uitgebroken, melden persbureaus AFP en Reuters. Daarbij vielen zeker twee doden en twintig gewonden.

Het geweervuur begon zondagochtend vroeg in de wijk waar vijftienduizend moslims omsingeld door christelijke milities wonen. Een voorman van de islamitische gemeenschap in PK5 zei tegen persbureau AP dat de bewoners werden “gegijzeld”. De christelijke strijdgroepen zouden munitie hebben uitgedeeld aan hun leden om te voorkomen dat moslims kunnen stemmen. Het belangrijkste stembureau bij PK5 bleef vanwege de veiligheidssituatie gesloten. Er zouden meerdere gewonden zijn.

Paus Franciscus bracht eerder deze maand een bezoek aan de Koudoukou-moskee in de moslimenclave. Het was het zwaarst beveiligde bezoek uit zijn zittingsperiode tot nu toe. Hij sprak er voor enkele honderden toehoorders een boodschap van verzoening uit. Sindsdien was er minder geweld tussen christenen en moslims.

Hoop op einde conflict

De volksraadpleging zorgde zondag ook elders in het land voor onrust. In het noorden van de CAR heeft een gewapende groep gedreigd kiezers te doden.

De twee miljoen registreerde kiezers mogen zondag stemmen over een nieuwe grondwet. Als deze wordt aangenomen, is de weg vrij voor oprichting van een senaat. Daarnaast wordt de vrijheid van geloof gewaarborgd. De hoop is dat dit leidt tot een duurzaam einde van de burgeroorlog die in 2013 begon en het leven heeft gekost aan meer dan vijfduizend mensen.

Daarnaast wordt de stembusgang gezien als een belangrijke graadmeter van hoe de presidents- en parlementsverkiezingen later deze maand zullen verlopen. De verkiezingen zijn al meerdere keren uitgesteld.

    • Laura Klompenhouwer