Hoofdbrekens over de nieuwe AIVD-kerstpuzzel

De enigmamachine was, net als de AIVD-kerstpuzzel, moeilijk te kraken.

De jaarlijkse kerstpuzzel van de AIVD staat weer online. De NBV kerstpuzzel, vernoemd naar de beroepsversleutelaars van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging, moet volgens de geheime dienst systematisch en logisch denken stimuleren.

De vragen - 29 in totaal - zijn als vanouds niet eenvoudig. Het is dan ook nog nooit iemand gelukt om alle opgaven op te lossen. Zelfs vorig jaar niet, toen er een recordaantal van 400 inzendingen binnenkwam. Aanzienlijk meer dan de gemiddeld vijftig reacties die de dienst eerder ontving.

Plaats in chronologische volgorde: DAGLICHT, EI, HEMEL, KAAS, KNETTER, OOGVERBLINDEND, RUBBER, TIRAMISU, ZUSJE

Het is de bedoeling dat de puzzel moeilijk is, maar onoplosbaar is hij volgens de bedenkers nooit geweest. “Elke opgave is weleens goed beantwoord. Het is gewoon zo dat niet één iemand alle vragen goed heeft beantwoord,” lieten ze twee jaar geleden weten aan NRC.

De antwoorden moeten voor 11 januari worden ingezonden. De dienst vraagt deelnemers tot die tijd “nadrukkelijk” geen antwoorden op internet te zetten. De winnaar krijgt een beker en de eer. Een baan houdt zij of hij er zeker niet aan over, zei de AIVD destijds. “Sommige organisaties doen aan kerstbingo, wij doen dit.”

    • Bastiaan Nagtegaal