Historicus Benedict Anderson (79) overleden

Anderson was vooral bekend van zijn klassieker over nationalisme Imagined Communities.

De Ierse historicus en politicoloog Benedict Anderson, bekend van zijn klassieker over nationalisme Imagined Communities, is zondag in zijn slaap overleden. Dat meldt persbureau AP. Hij werd 79 jaar.

Over de doodsoorzaak van Anderson is nog niets bekend. Hij stierf tijdens een bezoek aan de Indonesische stad Malang.

‘Imagined Communities’

Anderson is vooral bekend vanwege zijn boek Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism (1983). Hierin stelt hij dat nationalisme vooral een moderne uitvinding is, die zijn wortels vindt in taal en schriftelijke bronnen. Hij stelde dat veel volkeren en etniciteiten niet zozeer een biologische basis hebben, maar veeleer een historische, politieke en maatschappelijke constructie (“ingebeelde gemeenschap”) zijn.

Anderson werd in 1936 geboren in het Chinese Kunming. Hij groeide op in de Amerikaanse staat Californië en studeerde in Cambridge en Cornell. Hij specialiseerde zich in de politiek van Zuidoost-Azië, waar hij meerdere boeken en papers over publiceerde.

Indonesië

De Ierse historicus specialiseerde zich aanvankelijk in Indonesië, maar was daar tot 1999 niet welkom door een publicatie over de staatsgreep van 1965 (Kudeta). Hierna legde hij zich toe op Thailand en de Filipijnen. In 2005 publiceerde hij zijn laatste grote werk: Under Three Flags: Anarchism and the Anti-Colonial Imagination