Franse stembureaus geopend voor tweede verkiezingsronde

Het is de laatste stemronde voor de presidentsverkiezingen van 2017.

Een stemlokaal in Nice. Foto Lionel Cironneau / AP

De stembureaus in Frankrijk zijn zondagochtend geopend voor de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Dat meldt persbureau AFP. Het is de laatste stemronde voor de presidentsverkiezingen van 2017 en mogelijk de eerste die voor het Front National kan uitmonden in bestuursverantwoordelijkheid in verschillende regio’s.

Tijdens de eerste ronde vorige week zondag stemden zes miljoen mensen voor de kandidaten van de nationaal-populistische partij (28 procent van de stemmen, een record). In zes van de dertien regio’s werd de partij van Marine Le Pen voorlopig de grootste. Of het ondanks die goede eerste uitslag lukt om de regioverkiezingen de winnen, is nog maar de vraag, schreef correspondent Peter Vermaas in NRC:

In veel regio’s sloot de Parti Socialiste van president Hollande deze week akkoorden met de groene partij EELV om de linkse kiezers te verenigen. En hoewel oud-president Sarkozy had gezegd geen stembusakkoorden te willen met de regerende socialisten, hoefde dat de PS er niet van te weerhouden in de regio’s waar het FN het sterkst was zich terug te trekken om, zoals Manuel Valls zei, de „waarden van de republiek te beschermen”. Terwijl Hollande zich deze week op de vlakte hield, riep de premier op hoge toon linkse kiezers op rechts te stemmen. Het FN-programma is „bedrog” en kan tot „burgeroorlog” leiden, zei hij vrijdag nog.

Door de strategie van Hollande doet zijn partij nu niet mee in het noorden en in het zuiden van Frankrijk. Het enige alternatief voor de kandidaat van het Front National is daar een kandidaat van de Republikeinen van Sarkozy. Dit trucje lijkt te werken, schrijft Vermaas:

Volgens een peiling van bureau TNS Sofres zou Marine Le Pen in Nord-Pas-de-Calais-Picardie zondag na het vertrek van de socialisten verslagen worden door Sarkozy’s kandidaat Xavier Bertrand (47 tegenover 53 procent). Marion Maréchal Le Pen verliest het in de peilingen in haar regio Provence-Alpes-Côte d’Azur van Sarkozy’s oud-minister Christian Estrosi (46 tegenover 54 procent).

Uitslag eerste verkiezingsronde. Klik of tap op de bollen voor meer informatie:

    • Laura Klompenhouwer