FC Utrecht is Ajax weer de baas, Feyenoord gelijk tegen Groningen

PEC Zwolle wist in eigen huis AZ met 2-1 te verslaan. Heracles-Vitesse eindigde in 1-1.

Ramon Leeuwin van FC Utrecht kopt de bal weg voor Thulani Serero van Ajax gevaarlijk kan worden. Foto Olaf Kraak / ANP

FC Utrecht was Ajax zondag opnieuw de baas voor eigen publiek (1-0). Feyenoord speelde in de Euroborg gelijk tegen FC Groningen: 1-1. Diezelfde score stond na de match van Heracles tegen Vitesse op het scorebord. PEC Zwolle wist in eigen huis AZ met 2-1 te verslaan.

FC Utrecht - Ajax: 1-0

FC Utrecht bleef voor de zevende thuiswedstrijd op rij in de eredivisie ongeslagen tegen Ajax. De teller staat nu op vier overwinningen en drie gelijke spelen. Duels tussen beide clubs in de Domstad staan bijna altijd voor passie, strijd en veel emotie. Al die ingrediënten ontbraken dit keer in een tegenvallende editie van het beladen duel.

Dat had wellicht te maken met de rare sfeer die in het stadion hing. De Bunnikside, de tribune voor fanatieke fans van de thuisploeg, bleef leeg. De KNVB dacht een deel van de aanhang van FC Utrecht zo te straffen voor incidenten tijdens de vorige ontmoeting tussen beide clubs.

In de praktijk werden de supporters van Ajax gedupeerd. Ze waren niet welkom omdat FC Utrecht de ‘bewoners’ van de Bunnikside wel op andere tribunes toeliet. Burgemeester Jan van Zanen was bang dat er ongeregeldheden zouden uitbreken als het bezoekersvak vol met fans van de club uit Amsterdam zouden zitten. De trouwe aanhang van Ajax miste overigens weinig.

Want de speelwijze van hun favoriete ploeg beloofde spektakel, maar het tegendeel was waar. Trainer Frank de Boer besloot slechts drie verdedigers op te stellen. Mitchell Dijks moest plaatsmaken voor Thulani Serero, die het middenveld mocht versterken. Ajax liet de bal echter zo langzaam rondgaan dat de thuisploeg zelden onder druk kwam te staan. FC Utrecht verdedigde gegroepeerd, maar speelde in aanvallend opzicht ook weinig klaar.

Bij Ajax keerden Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi terug in de basisformatie. Viktor Fischer en Donny van de Beek moesten daardoor op de bank plaatsnemen. Fischer verscheen na rust alsnog op het veld als vervanger van de geblesseerde Amin Younes, die als enige speler van zijn ploeg voor rust af en toe een tegenstander uitspeelde.

FC Utrecht maakte de meeste aanspraak op een zege. Vlak voor de winnende treffer van Ayoub misten in de slotfase Sean Klaiber en Bart Ramselaar in kansrijke positie.

FC Groningen - Feyenoord: 1-1

Feyenoord heeft zondag in de onneembare vesting van FC Groningen genoegen moeten nemen met een punt. Het meeslepende gevecht in de Euroborg eindigde onbeslist: 1-1. Feyenoord verzuimde optimaal te profiteren van de nederlaag van koploper Ajax, al kon trainer Giovanni van Bronckhorst na het laatste fluitsignaal een zucht van verlichting ook niet onderdrukken. Zijn ploeg speelde bijna de hele tweede helft met tien man, maar bleef overeind.

Feyenoord begon aan de confrontatie met Groningen in de wetenschap dat het bij winst naast Ajax aan kop zou komen. Met het gelijkspel zaterdag van PSV in het achterhoofd, konden de Rotterdammers hun slag slaan in de Euroborg. De thuishaven van Groningen blijkt dit seizoen echter voor Nederlandse clubs een onneembare vesting, waar bijna iedereen onderuit gaat.

Om de code van de Euroborg te kraken, had Van Bronckhorst besloten zijn tegenvallende spelmaker Marko Vejinovic te vervangen door Jens Toornstra. Jan-Arie van der Heijden en Tonny Vilhena namen zoals verwacht de opengevallen plaatsen in van verdediger Eric Botteghin (geblesseerd) en schaduwspits Simon Gustafson (geschorst). Het gewijzigde Feyenoord had aanvankelijk weinig in te brengen. Groningen blufte de Rotterdammers af en kwam halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong.

Simon Tibbling legde de bal bij de eerste paal op het hoofd van Hedwiges Maduro, die was weggelopen uit de rug van Karim El Ahmadi en op het aluminium kopte. In de rebound sloeg Michael de Leeuw alsnog toe: 1-0. Keeper Kenneth Vermeer hield Feyenoord op de been door een schot van Jesper Drost te keren.

De eerste geslaagde aanval van Feyenoord leverde aan het begin van de tweede helft meteen de 1-1 op. Toornstra vond Dirk Kuijt, wiens schot over de lijn werd getikt door de Groningse verdediger Hans Hateboer. Amper twee minuten later moest Feyenoord met tien man door, nadat Van der Heijden rood had gekregen. De bezoekers wankelden even, maar werden overeind gehouden door Vermeer die een knal van Hateboer over de lat tikte. Beide ploegen kregen in de slotfase kansen op de winst. Het gevecht eindigde echter onbeslist.

PEC Zwolle - AZ: 2-1

PEC Zwolle heeft zich na de 2-1 overwinning op AZ stevig genesteld in het linkerrijtje van de eredivisie. De winst van de Zwolse club was in het bij vlagen onderhoudende duel verdiend. Ondanks vele invallers was PEC veelal de bovenliggende partij.

AZ begon in Zwolle nog zonder verdediger Ron Vlaar, die enkele dagen geleden tot het eind van het seizoen een contract tekende bij de Alkmaarse club. Wel bij AZ in de basis de negentienjarige Thomas Ouwejan, afgelopen donderdag in de Europa League tegen Athletic de Bilbao debuterend in de hoofdmacht van de geschorste trainer John van den Brom.

Het door blessures geteisterde PEC begon goed. In de openingsfase was Kingsley Ehizibue met een kopbal dicht bij het eerste doelpunt. Ook AZ kreeg kansen. Jeffrey Gouweleeuw schampte met een schot de lat en Alizera Jahanbakhsh strandde op doelman Kevin Begois.

PEC sloeg in het slot van de eerste helft hard toe. Bijna tien minuten voor de rust scoorde Queensy Menig op aangeven van Ehizibue. Nog net voor het rustsignaal van scheidsrechter Jochem Kamphuis verdubbelde uitblinker Ehizibue de marge met een prachtige uithaal. Doelman Gino Coutinho was daarbij kansloos.

Het pleit voor AZ dat de ploeg zich in de tweede helft niet zo maar gewonnen gaf. Met veel energie werd de druk op PEC opgevoerd. Veel kansen leverde dat vooralsnog niet op, alhoewel de opgerukte Ouwejan na een kwartier dicht bij de aansluitingstreffer was. Dat doelpunt kwam pas in de blessuretijd. Invaller Muamer Tankovic was de maker.

Uiteindelijk trok PEC de volle winst terecht over de streep, waardoor de ploeg bijna halverwege de competitie op koers ligt om een plek te bemachtigen voor de play-offs om Europees voetbal. Voor AZ zal het na de winterstop een hele toer worden zich ook in die strijd te mengen.

Heracles - Vitesse: 1-1

Het onderlinge duel tussen Heracles Almelo en Vitesse om de vierde plaats in de eredivisie heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Op eigen veld kreeg Heracles de meeste en beste kansen maar moest het na negentig minuten genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. Door de remise blijft Heracles op de vierde plaats staan, maar is de voorsprong op FC Groningen (één punt) en Vitesse, PEC Zwolle en FC Utrecht (twee punten) klein.

Vitesse poogde Heracles vanaf het begin op te jagen en onder druk te zetten maar dat lukte niet. De eerste helft telde weinig hoogtepunten en de beste kansen waren voor de Almeloërs. Een afstandsschot van Oussama Tannane na achttien minuten wist doelman Eloy Room net genoeg weg te duwen maar raakte nog de paal. Enkele minuten later was de ploeg van John Stegeman weer gevaarlijk met een snelle aanval over de linkerflank. Een strakke voorzet van Robin Gosens werd gemist door Wout Weghorst en naast getikt door Thomas Bruns. Kort voor rust probeerde Tannane het nog eens vergeefs van afstand.

Ook na rust kreeg Heracles de beste kansen. Iliass Bel Hassani had zijn team op voorsprong moeten brengen uit een voorzet van Weghorst maar Room verrichte weer een goede redding. De doelman was korte tijd later kansloos toen Tannane zijn tegenstander Marvelous Nakambe op het verkeerde been zette en met rechts geplaatst in de verre hoek schoot.

Vitesse kreeg vrijwel vanaf de aftrap een enorme kans op de gelijkmaker maar Valeri Qazaishvili miste. De Georgiër was snel daarna wel met succes betrokken bij de treffer van de Arnhemmers. Hij stelde Milot Rashica in staat om hard en hoog in de verre hoek te schieten.

Heracles drong in de slotfase nog het meeste aan op de overwinning maar zonder resultaat. (ANP)