Dodental Amerikaanse aanval ziekenhuis AzG hoger

Het dodental is na onderzoek van AzG naar 42 bijgesteld.

Een medewerker van AzG staat tussen de resten van het verwoeste ziekenhuis. Foto Najim Rahim / AP

Bij de Amerikaanse luchtaanval op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen (AzG) in Afhanistan in oktober zijn meer doden gevallen dan aanvankelijk gedacht. Het dodental is na extra intern onderzoek van AzG naar 42 bijgesteld.

Tot nu toe werd gedacht dat zo’n dertig mensen waren omgekomen bij de luchtaanval in Kunduz, die volgens de Amerikanen een “fout” was. Op basis van de dossiers, klachten van families en getuigenissen van patiënten en personeel is nu vastgesteld dat naast de 14 medewerkers van de organisatie 24 patiënten en vier mensen die hen assisteerden zijn gedood.

Onafhankelijk onderzoek geëist

Het ziekenhuis werd op zaterdag 3 oktober onder vuur genomen. Bijna een uur lang vielen er bommen. Nadat medewerkers van AzG hadden gebeld met hun contacten bij het Amerikaanse leger, gingen de aanvallen nog een half uur door. President Obama bood na een week zijn excuses aan aan de directeur van Artsen zonder Grenzen.

De hulporganisatie eiste een onafhankelijk onderzoek. Het eind november gepresenteerde Amerikaanse rapport over de aanval was voor algemeen directeur Christopher Stokes niet overtuigend. Volgens hem riep het “meer vragen op dan het beantwoordt”.

In de Amerikaanse stukken stond dat het ziekenhuis per ongeluk gebombardeerd was. De piloten namen het gebouw onder vuur op basis van een omschrijving van Afghaanse militairen. De locatie werd ten onrechte aangezien voor een schuilplaats van Talibaan.

Bekijk de plattegrond van het ziekenhuis zoals AzG die maakte:

AzG publiceerde eerder al het resultaat van eigen intern onderzoek naar alle gebeurtenissen:

    • Laura Klompenhouwer