Zes agenten dood bij aanval op Spaanse ambassade Kabul

De aanslag, waarbij twee Spanjaarden omkwamen, is opgeëist door de Talibaan.

De plek van de aanslag in Kabul.
De plek van de aanslag in Kabul. Foto: Jawad Jalali/EPA

Bij een aanval nabij de Spaanse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zes politieagenten om het leven gekomen, waarvan twee van Spaanse komaf. De aanslag is opgeëist door de fundamentalistische strijdgroep Talibaan.

Afghaanse veiligheidstroepen maakten na urenlange gevechten een einde aan de aanval op een gastenverblijf vlakbij de Spaanse ambassade, meldden de internationale persbureaus. Daarbij zouden drie Talibaan-strijders zijn gedood.

De aanval begon vrijdagavond met een zelfmoordaanval met een autobom. Daarna openden drie Talibaan het vuur op de veiligheidstroepen die bij de ambassade gestationeerd waren. Na urenlange gevechten werden de strijders gedood. Ongeveer vijftig mensen die in gebouwen vastzaten rondom het gastenverblijf vastzaten, zijn in veiligheid gebracht. Volgens Spaanse media zijn ook de medewerkers van de ambassade in veiligheid.

De ambassade staat in de wijk Sherpur in Kabul. Daar zijn veel internationale organisaties en ambassades gevestigd. Ook de Afghaanse overheid heeft er veel vestigingen.

De laatste tijd vinden er veel aanslagen in Kabul plaats in de wijken waar ambassades zijn gevestigd. Vorige week voerde de Talibaan ook al een aanval uit op een gastenverblijf. Daarbij vielen alleen gewonden. De drie aanvallers kwamen wel om het leven.