‘We zitten in de beste tijd van ons leven’

Elsemiek Hoevens (30) heeft verschillende dansscholen en Jimme Wiggers (ook 30) is arts-assistent. Ze wonen samen in Amsterdam. „Jij bent nu echt een werkende meneer. Ik werk al vijf jaar, maar ik heb me nooit een werkende mevrouw gevoeld.”

Elsemiek: „Dat heb ik wel van Jimme geleerd: chillen voor de tent.”
Elsemiek: „Dat heb ik wel van Jimme geleerd: chillen voor de tent.” Foto David Galjaard

Bij voorkeur in een hangmat

Elsemiek: „Sinds drie maanden wonen we samen en hebben we een gezamenlijke rekening. De eerste twee maanden stonden we rood, maar dat kwam ook door de vakantie en het opknappen van het huis.”

Jimme: „Ja, de eerste twee maanden moesten we bijstorten, maar deze maand gaat het goed. Verder hebben we allebei onze eigen rekening nog, want ik wil bijvoorbeeld niets met het schoenenbeleid van Els te maken hebben.”

Elsemiek: „Ik koop wel veel kleding, ja, maar geen dure. Ik besteed mijn geld liever aan reizen. Meestal doe ik dat met een vriendin. Dan gaan we echt ver weg, naar Nieuw-Zeeland, Israël, Jordanië. Wel handig toch, dat ik af en toe weg ben?”

Jimme: „Ja, heel fijn als iemand anders je even uitlaat.”

Elsemiek: „En als ik dan terugkom, heb ik weer veel verhalen. Binnenkort gaan we samen naar Panama. Dat vind ik heel fijn aan mijn baan als dansdocent voor kinderen: ik heb alle schoolvakanties vrij.”

Jimme: „Wat we samen het leukst vinden qua vakantie, is kamperen in Frankrijk. Ik vind naar de andere kant van de wereld vliegen wel leuk, maar voor je tent in Frankrijk rust je echt uit, want je krijgt nauwelijks impulsen.”

Elsemiek: „Dat heb ik wel van jou geleerd: chillen voor de tent. Al ga ik rustig zes keer per vakantie de tent opnieuw inrichten en de auto schoonmaken. Vaak kom ik pas op de laatste dag toe aan een goed boek.”

Jimme: „Terwijl ik al die tijd geen meter heb bewogen. Ik lig in mijn vakantie bij voorkeur in een hangmat.”

Werken in pyjama

Jimme: „Een paar weken geleden ben ik gepromoveerd, ik begin nu aan de volgende fase van mijn leven, zo voel ik dat. Ik ben op het schakelpunt tussen jeugd en volwassenheid beland.”

Elsemiek: „Jij bent nu echt een werkende meneer. Ik werk al vijf jaar, maar ik heb me nooit een werkende mevrouw gevoeld. Ik vind niet dat ik het druk heb. Ik geef vijftien uur per week les. De voorbereidingen doe ik thuis en de administratie doe ik in mijn pyjama.”

Jimme: „Ik heb ook niet het gevoel dat ik het erg druk heb, al werk ik 38 uur per week als arts-assistent chirurgie en volg ik daarnaast nog tien uur per week onderwijs. Bovendien heb ik de afgelopen drieëneenhalf jaar in de avonduren veel gewerkt aan mijn promotie.”

Elsemiek: „Ook vaak in je pyjama.”

Jimme: „Ja, zaten we allebei in pyjama te werken.”

Elsemiek: „Als Jimme een avond- of weekenddienst heeft, heb ik geen zin om alleen thuis te zijn, tenzij ik moet werken. Alleen thuiszijn vind ik niet leuk.”

Jimme: „We doen best veel samen, koken, eten, beetje praten, beetje werken. In de zomer gaan we wel eens een biertje drinken aan de Amstel. En op zaterdag gaan we regelmatig samen naar de markt.”

Elsemiek: „Onze work-lifebalance is best goed.”

Jimme: „We zitten ook in de beste tijd van ons leven: we zijn jong, gezond, energiek, we kunnen veel doen in de tijd die we hebben.”

Geen garantie op een baan

Jimme: „In januari begin ik aan mijn opleiding tot chirurg, dat duurt zes jaar, maar het biedt niet de garantie dat ik daarna een baan heb.”

Elsemiek: „Echt niet?”

Jimme: „Nee, die garantie krijgt toch niemand? Over zes jaar heb ik alleen mijn opleiding maar afgerond. Misschien dat ik kan blijven als ik heel erg goed mijn best doe.”

Elsemiek: „O, dan komt het wel goed.”

Jimme: „Maar het is toch ook leuk en logisch om zelf een plek te zoeken waar mijn kwaliteiten het beste tot hun recht komen?”

Elsemiek: „Wel in Amsterdam graag, dat vind ik belangrijk.”

Jimme: „Ik zou best een jaar in het buitenland willen werken, dus daar moeten we het nog eens over hebben.”

Elsemiek: „Goed, dan kom ik gewoon om de twee maanden langs. Want ik kan niet mijn dansscholen achterlaten. Vooral de peutertjes kunnen me niet missen. Ik haal ze altijd op van de peuterspeelzaal.”

Jimme: „Maar als ik in bijvoorbeeld de VS woon, is het toch niet reëel dat jij om de twee maanden komt? Maar misschien ben je over zes jaar wel helemaal klaar met dansles.”

Elsemiek: „Nee, dan word ik kleuterjuf. Of begin ik een verhuurbedrijf. Ik vind het altijd leuk om geld te verdienen met de verhuur van mijn auto of van danskostuums. Ik koop ook wel eens dingen in de kringloopwinkel die ik dan op Marktplaats voor een hogere prijs verkoop.”

Het hele bed voor mij alleen

Jimme: „Ik zou wel meer nachtrust willen hebben, ik slaap echt te kort. Vooral omdat ik slecht ben in vroeg naar bed gaan en Els nog driehonderd vragen stelt als ik net het licht heb uitgedaan. Gelukkig houdt mijn enerverende werk mij overdag vanzelf wakker. Maar vrijdagavond in de kroeg kan ik echt instorten.”

Elsemiek: „Ik zou eigenlijk ook wat vroeger moeten opstaan en naar bed moeten. Als Jimme om half zeven opstaat, voel ik me één seconde schuldig, maar daarna vind ik het heel chill dat ik het bed voor me alleen heb.”