Doellijntechnologie bij EK in Frankrijk een stap dichterbij

De kans is groot dat volgend jaar tijdens het EK voetbal in Frankrijk en in de Champions League gebruik wordt gemaakt van doellijntechnologie. Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA neemt daarover volgende maand een beslissing. „Veel mensen staan er positief tegenover”, zei secretaris-generaal Gianni Infantino vrijdag in Parijs, waar de UEFA vergadert. „Als we voor doellijntechnologie gaan, zal dat komend seizoen in onze toptoernooien worden ingevoerd.”

In grote Europese competities als de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, de Italiaanse Serie A en de Franse Ligue 1 is al een rol weggelegd voor doellijntechnologie. Ook bij het WK van vorig jaar in Brazilië hielden camera’s tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de doellijn was. In Nederland is slechts één stadion voorzien van dat dure systeem. Tot de winterstop hangen de camera’s in de Amsterdam Arena, in de tweede seizoenshelft verhuist het systeem naar De Kuip in Rotterdam.

De momenteel geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini heeft zich altijd fel uitgesproken tegen het gebruik van technische hulpmiddelen. Hij ziet meer in extra scheidsrechters langs de lijnen die de achterlijnen in de gaten houden. De UEFA neemt volgende maand een definitief besluit.

De 24 landen die meedoen aan het EK verdelen met elkaar ruim 300 miljoen euro, zo werd vrijdag bekendgemaakt. De winnaar strijkt maximaal 27 miljoen op, 3,5 miljoen meer dan tijdens het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Alle deelnemende landen zijn verzekerd van een startbedrag van 8 miljoen euro. Zaterdag vindt in Parijs de loting voor de groepsfase plaats.

Elke overwinning in die groepsfase wordt straks beloond met 1 miljoen euro, een gelijkspel levert beide landen 500.000 euro op. De twee landen die op 10 juli in het Stade de France in Parijs in de finale staan, strijden om de hoofdprijs van 8 miljoen euro. De verliezer moet zich troosten met 5 miljoen.

Nederland plaatste zich niet voor het toernooi. (NRC, ANP)