‘Verdwenen’ Chinese topman zit vast voor corruptie-onderzoek

De Warren Buffett van China die spoorloos was, is terecht: hij is door de politie opgepakt voor corruptie-onderzoek.

De Chinese zakenman en multimiljardair Guo Guangchang (links) werd vrijdag aanvankelijk vermist, maar bleek te zijn opgepakt op het vliegveld van Shanghai.
De Chinese zakenman en multimiljardair Guo Guangchang (links) werd vrijdag aanvankelijk vermist, maar bleek te zijn opgepakt op het vliegveld van Shanghai. Foto Reuters

De Warren Buffett van China, de investeerder Guo Guangchang (48), onder andere eigenaar van het Franse Club Med en het Canadese Cirque du Soleil, wordt sinds donderdag vastgehouden door de anti-corruptie-onderzoekers van de Communistische Partij van China (CPC). Of de oprichter van de Fosun Groep (marktwaarde: 1.100 miljard dollar) zelf verdachte is óf dat hij gedwongen wordt mee te werken aan een onderzoek is onduidelijk.

Guo, die donderdag terugkeerde uit Hongkong, werd weggevoerd door politieagenten en naar een onbekende plaats overgebracht. Vrijdag werd de handel in Fosun-aandelen in Hongkong, Shanghai en Shenzhen meteen stilgelegd. Volgens het concern helpt Guo mee aan een ander onderzoek. Maar het wegvoeren van een van de meest bewonderde en gerespecteerde Chinese ondernemers voor het fotograferende oog van andere passagiers wijst erop dat er meer aan de hand is. Guo, privé goed voor 7 miljard dollar, speelt in de wereld van de Chinese en internationale haute finance dezelfde rol die Jack Ma van Alibaba speelt in de e-commerce.

Feit is dat zijn ,,aanhouding’’ hoogst ongelegen komt voor Fosun. Guo is verwikkeld in een groot aantal lopende transacties, waaronder de overname van een Duitse en een Belgische bank. Hij heeft onlangs toestemming gekregen van de Europese Centrale Bank om in de eurozone een bank te beginnen.

Als Guo het doelwit blijkt te zijn van een onderzoek, is de kans dat hij op korte termijn weer vrijkomt klein. In de Shanghaise financiële media wordt al enige tijd gespeculeerd dat de anti-corruptieteams van de CPC hem in het vizier hebben in verband met een verdachte vastgoedtransactie. In bijna alle corruptiezaken spelen vastgoedtransacties een rol.

Kort na zijn aantreden in 2013 heeft de Chinese president Xi Jingping de grootste anti-corruptiecampagne in de geschiedenis gelanceerd. Dit jaar zijn 46.000 partijbestuurders, onder wie generaals, ministers en de top van energiegigant Sinapoc, bestraft. De campagne die als een golfbeweging door China trekt, omvat ook het particuliere zakenleven, vaak de bron van steekpenningen in ruil voor vergunningen om bedrijven te beginnen, investeringen te doen en kapitaal uit te voeren naar het buitenland.

Guo, die geldt als een voorbeeld voor jonge ondernemende Chinezen richtte Fosun in 1992 op met enkele medestudenten aan de Shanghai Fudan Universiteit. Met enkele duizenden dollars bouwde hij de grootste particuliere investeringsmaatschappij van China op. Fosun is actief in vastgoed, chemie, farmacie, toerisme (Thomas Cook), nieuwe media en e-commerce. Guo is mede-eigenaar van Forbes en bezit het Chase Manhattan-gebouw in New York en grote Portugese en Britse verzekeringsbedrijven.