Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Kabinet: e-sigaret alleen boven de 18

Foto Istock

Aan jongeren onder de achttien jaar mogen geen elektronische sigaretten meer verkocht worden. Ook mag er net als voor gewone tabaksproducten geen reclame meer voor gemaakt worden. De ministerraad heeft vrijdagmiddag ingestemd met een voorstel daartoe van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, van maart.

In mei 2016 moet de benodigde wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet ingaan. Staatssecretaris Van Rijn over de beslissing: „Met dit verbod streef ik twee doelen na: jongeren beschermen tegen de schade die e-sigaretten aan hun lichaam veroorzaken. Daarnaast wil ik voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten en shishapennen denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af.”

De e-sigaret wint snel aan populariteit in Nederland, blijkt uit onderzoek van het Trimbosinstituut. In 2012 gebruikte nog één procent van de bevolking de e-sigaret; in 2014 was dat al 4,1 procent.

Uit Amerikaans onderzoek bleek eerder dit jaar dat de e-sigaret voor jongeren vaak het startpunt is voor ‘gewoon’ roken. Een kwart van de 14-jarigen uit het onderzoek die een e-sigaret ‘dampten’, hadden een jaar later een echte sigaret gerookt.

Het RIVM stelde eerder vast dat tabaksrook veel schadelijker is dan damp van een e-sigaret, maar ook die laatste schaadt de gezondheid.

In 2013 is de leeftijd waarop sigaretten gekocht mogen worden, verhoogd van zestien naar achttien jaar.