Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Superster en serveerster

Foto OLIVIER LABAN-MATTEI/ AFP

Haroldo Santiago Franceschi Rodriguez Danhakl was vijftien toen hij van Florida naar New York liftte en daar als vrouw ging leven. Haroldo werd Holly. In New York ontmoette ze Andy Warhol en zijn entourage van kunstenaars en paradijsvogels. Een paar jaar later was Holly onderwerp van het openingscouplet van Lou Reeds wereldhit Take A Walk On The Wild Side (1972): ‘..plucked her eyebrows on the way/ Shaved her legs and then he was a she’.

Holly en andere travestieten en transgenders als Jackie Curtis, Ultra Violet en Candy Darling, met hun pruillippen, dramatische oogmake-up en gewaden van zilverfolie, waren vaste gast in Warhols atelier, The Factory. Hij verzamelde bijzondere mensen, ‘freaks’, drugsgebruikers en muzikanten om zich heen, als inspiratie. Ze acteerden – slapend, etend, of als zichzelf – in zijn experimentele films. En of ze beroemd werden of niet, voor Warhol waren ze ‘supersterren’.

Holly, Candy en Jackie figureerden in Reeds ode aan de zelfkant van New York – met ieder een eigen couplet – en ook in de decennia erna hielden de supersterren een culturele betekenis. De shows van Madonna in de jaren negentig grepen terug op het beeld van langbenige manvrouwen op plateauzolen; travestieten waren rond diezelfde tijd een gewild showelement in de clubs. Begin deze eeuw stond een foto van Candy Darling op de hoes van I Am A Bird Now van Antony & The Johnsons, als eerbetoon door transgender voorman Antony.

Op Joe Dallesandro (‘Little Joe’) na zijn alle supersterren uit Reeds Wild Side inmiddels overleden. Candy Darling al in 1974, Joe Campbell alias Sugar Plum Fairy in 2005, en Jackie Curtis aan een overdosis heroïne in 1985. De tragiek van veel van hen was dat ze alleen mediageniek waren zolang ze met Warhol verkeerden. Ze werden door hem tot ‘acteur’ gebombardeerd, al waren ze ongeschoold.

Holly Woodlawn acteerde in obscure films en toneelstukken, zong nog in een musical, tot ze eind jaren zeventig terugging naar Miami, om in het restaurant van haar ouders als serveerster te gaan werken. In de jaren negentig acteerde ze weer in films en trad op als dichter, onder de vlag van de ‘riot grrrl’-beweging. Uiteindelijk overleed Holly in Los Angeles, niet ver van de huidige woonplaats van haar voormalige collega-superster, Joe Dallesandro. Hij is tegenwoordig makelaar.