Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

‘Spoorloze’ topman vast voor verhoor

De Warren Buffett van China, die spoorloos was, is terecht: hij is door de politie opgepakt voor corruptie-onderzoek.

De Chinese zakenman en multimiljardair Guo Guangchang (links).
De Chinese zakenman en multimiljardair Guo Guangchang (links). Foto Reuters

De Warren Buffett van China, de investeerder Guo Guangchang (48), onder andere eigenaar van het Franse Club Med en het Canadese Cirque du Soleil, wordt sinds donderdag vastgehouden door de anti-corruptie-onderzoekers van de Communistische Partij van China (CPC). Of de oprichter van de Fosun Groep (marktwaarde: 1.100 miljard dollar) zelf verdachte is óf dat hij gedwongen wordt mee te werken aan een onderzoek is onduidelijk.

Guo, die donderdag terugkeerde uit Hongkong, werd weggevoerd door politieagenten en naar een onbekende plaats overgebracht. Vrijdag werd de handel in Fosun-aandelen in Hongkong, Shanghai en Shenzhen meteen stilgelegd. Volgens het concern helpt Guo mee aan een ander onderzoek. Maar het wegvoeren van een van de meest bewonderde en gerespecteerde Chinese ondernemers voor het fotograferende oog van andere passagiers wijst erop dat er meer aan de hand is. Guo, privé goed voor 7 miljard dollar, speelt in de wereld van de Chinese en internationale haute finance dezelfde rol die Jack Ma van Alibaba speelt in de e-commerce.

Feit is dat zijn „aanhouding” hoogst ongelegen komt voor Fosun. Guo is verwikkeld in een groot aantal lopende transacties, waaronder de overname van een Duitse en een Belgische bank. Hij heeft onlangs toestemming gekregen van de Europese Centrale Bank om in de eurozone een bank te beginnen.

Als Guo het doelwit blijkt te zijn van een onderzoek, is de kans klein dat hij op korte termijn weer vrijkomt. In de Shanghaise financiële media wordt al enige tijd gespeculeerd dat de anticorruptieteams van de CPC hem in het vizier hebben in verband met een verdachte vastgoedtransactie. In bijna alle corruptiezaken spelen vastgoedtransacties een rol.

Kort na zijn aantreden in 2013 heeft de Chinese president Xi Jingping de grootste anticorruptiecampagne in de geschiedenis gelanceerd. Dit jaar zijn 46.000 partijbestuurders, onder wie generaals, ministers en de top van energiegigant Sinapoc, bestraft. De campagne treft ook het particuliere zakenleven, vaak de bron van steekpenningen in ruil voor vergunningen om bedrijven te beginnen, investeringen te doen en kapitaal uit te voeren naar het buitenland.