Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Samsom: ’Politici maken elkaar helemaal kapot’

Foto Martijn Beekman / ANP

Boven tafel gunt deze generatie Haagse politici elkaar van alles, maar onder tafel “maken we elkaar helemaal kapot”, zegt PvdA-leider Diederik Samsom.

“Iedereen doet daaraan mee, ook ikzelf. Het is een slopend proces. Misschien is het wel de prijs die we betalen voor wat we boven tafel bereiken.”

Diederik Samsom reageert in een interview op het NRC-buurtonderzoek van vorig weekend. Mensen zeiden daarin vooral onzeker te zijn over hun toekomst. Dat beeld herkent de fractievoorzitter uit zijn eigen gesprekken – ongeveer eens in de zes weken gaat hij nog eens langs de deuren om te horen wat daarachter speelt.

“Ik ken de temperatuur van de samenleving wel zo’n beetje en ik overschat hem niet. Ik weet hoe laag die staat.”

Afgelopen week nog zag Samsom een voorbeeld van politici die “elkaar naar beneden halen nadat er iets moois is gebeurd”. Na het akkoord over het Belastingplan voor volgend jaar zei het CDA dat D66 maar heel weinig had binnengehaald. “Dat vinden mensen geklooi”, zegt Samsom.

Tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer van 2012 won Samsom veel stemmen met wat ‘het eerlijke verhaal’ is gaan heten. Hij vertelde toen hoe hij op straat en aan de deuren al duizend keer had gehoord hoe mensen écht over Griekenland, de euro of de zorg dachten.