Rijles met seks betalen: het mag wel

Een autorijles aanbieden en dan daarna met de leerling naar bed? Het klinkt een beetje apart maar in elk geval mag dat gewoon. Al vinden minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD het wel „onwenselijk”, schrijven zij eerder deze week in antwoorden op Kamervragen. Daarin werd verwezen naar twee artikelen waarin werd geschreven over de ruilsekspraktijk.

Het aanbieden van een rijles in ruil voor seks, is geen echte prostitutie. Immers, zo schrijven de ministers, wordt de rijles aangeboden en niet de seks. Het initiatief moet wel bij de rijinstructeur liggen, die een rijles aanbiedt. Die wordt dan vervolgens betaald met seks. Een prostituee biedt seks aan tegen betaling. Als minderjarigen seks hebben voor een rijles is het strafbaar.

Het is niet mogelijk de rij-instructeurs lesbevoegdheid af te nemen als een rijles wordt aangeboden in ruil voor seks, schrijven de ministers, omdat de verkeersveiligheid niet in het geding is.

Het is niet bekend hoeveel rij-instructeurs les aanbieden voor seks, en ook niet hoeveel klanten daarmee akkoord gaan. Er zijn geen aangiftes bekend. De politie Rotterdam stelde een rapport op over de ruilseks maar dat is niet openbaar.

Autobrancheorganisatie BOVAG liet al eerder weten dat de overheid actie zou moeten ondernemen tegen rijscholen en hitsige instructeurs die rijlessen aanbieden in ruil voor seks. Nederlandse rijleraren zou bijvoorbeeld gevraagd kunnen worden naar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.