Rabobank stopt als sponsor topsport

Rabobank schrapte al 9.000 extra banen, en stopt nu ook als sponsor van onder meer Indoor Brabant en dameswielrennen.

Marianne Vos Foto Olaf Kraak/ANP
Marianne Vos Foto Olaf Kraak/ANP

Rabobank stopt na volgend jaar met het sponsoren van paardensport en wielrennen. De bank steekt nu nog geld in de hippische bond, de wielerbond en wielerteams voor vrouwen en talenten, maar verlengt die contracten niet. Rabobank wil zich in de toekomst meer toeleggen op lokale sponsoring, zo meldde de bank vrijdag.

„We willen hiermee letterlijk nog dichterbij onze klanten komen”, aldus Heleen Crielaard, verantwoordelijk voor sponsoring binnen de Rabobank. Zij benadrukte dat de wieler- en hippische sport op hun weg naar de Olympische Spelen in Rio kunnen blijven rekenen op steun van de bank.

Naast de wieler- en de paardensport sponsort de Rabobank ook de hockeybond en sportkoepel NOC*NSF. Met die twee organisaties is de bank in gesprek „over de toekomstige invulling van de sportsponsoring”. Dat wil overigens niet zeggen dat Rabo ook daar stopt als geldschieter, zegt een woordvoerder van de bank.

Het besluit komt twee dagen nadat Rabobank een nieuwe strategie aankondigde. De bank moet geld besparen en schrapt daarom nog eens 9.000 banen. Dat Rabo zich nu terugtrekt uit de topsport, houdt daarmee verband, aldus de zegsman: „Dat heeft er zeker mee te maken. Rabobank is bezig met een nieuwe strategie. Dit ligt in het verlengde daarvan.”

Breuk met wielersport nu definitief

Met het besluit van Rabo is de breuk tussen de bank en de wielersport nu compleet. Rabobank sponsorde sinds 1996 wielerploegen en was jarenlang hét gezicht van het Nederlandse wielrennen. Zo wonnen onder meer Michael Boogerd en Erik Dekker in het shirt van Rabo etappes in de Tour de France. De sponsoring van de mannenploeg werd in 2012 al stopgezet, na een vernietigend rapport van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit Usada. Daarin werd grootschalige dopinggebruik bij de ploeg van Lance Armstrong onthuld. Voor Rabobank was de maat toen vol: de wielersport zou „totaal verziekt” zijn.

Ook de twee wielerteams die nu nog wel financiële ondersteuning krijgen, moeten op zoek naar een nieuwe sponsor: het Rabo Development Team en het RaboLiv vrouwenteam van kopvrouw Marianne Vos.