PSV speelt nipt gelijk tegen Roda JC, Cambuur wint

Waar de landskampioen stokte, wist Cambuur na lange tijd weer te winnen.

Het eigen doelpunt van PSV tegen Roda JC.
Het eigen doelpunt van PSV tegen Roda JC. Foto Kay in 't Veen / ANP

PSV heeft zaterdagavond voor de vijfde keer dit seizoen gelijkgespeeld. Op eigen veld wist de landskampioen niet te winnen van het gepromoveerde Roda JC: 1-1.

De moeizaam scorende Limburgers kwamen na rust op een voorsprong door een doelpunt dat afgekeurd had moeten worden. Scheidsrechter Eric Braamhaar liet doorspelen toen Edwin Gyasi vanuit buitenspelpositie een voorzet gaf die door verdediger Joshua Brenet in eigen doel werd gewerkt. Davy Pröpper kon een grote blamage voor de thuisploeg voorkomen door de stand een kwartier voor tijd gelijk te trekken.

Door het gelijkspel krijgen Ajax en Feyenoord zondag de kans om hun voorsprong op PSV uit te bouwen.

SC Cambuur - NEC: 3-1

SC Cambuur moest er maanden op wachten, maar de ploeg van trainer Henk de Jong heeft zaterdag dan eindelijk de eerste overwinning van het seizoen binnengehaald. De Friese club versloeg NEC in het kletsnatte Leeuwarden met 3-1. Opvallend genoeg vielen alle treffers uit spelhervattingen en zaten er twee eigen doelpunten bij. Na acht nederlagen en zeven keer een gelijkspel kon Cambuur voor het eerst juichen. De geplaagde trainer De Jong kreeg daardoor weer wat lucht.

Mede door een waslijst aan blessures had de Friese trainer zijn elftal op liefst vijf plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorige week, toen Cambuur hard onderuit ging bij Willem II (3-0). De harde wind en aanhoudende regen maakten het voor beide ploegen bijna onmogelijk om normaal te voetballen op het kunstgras in Leeuwarden, waarop het overvloedige water moeilijk wegliep. De thuisploeg ging het beste om met de zware omstandigheden. De geel-blauwe brigade van De Jong toonde ondanks alle tegenslagen van de laatste maanden strijdlust en karakter.

Het felle Cambuur was na een kwartier via Bartholomew Ogbeche dicht bij een doelpunt. Na een fraaie actie van Mikhail Rosheuvel knalde de Nigeriaanse spits de bal uit de draai op de vingertoppen van NEC-keeper Marco van Duin, die na het plotselinge vertrek van Benjamin Kirsten voorlopig onder de lat staat. Een paar minuten later had Ogbeche wel succes toen hij bij de tweede paal een scherp aangesneden hoekschop intikte: 1-0. Lang kon de thuisclub niet genieten van die voorsprong. Een paar minuten later stond het al weer gelijk, toen Xander Houtkoop de bal uit een Nijmeegse corner ongelukkig achter zijn eigen keeper Leonard Nienhuis tikte (1-1).

Kort na rust zette Ogbeche de thuisclub opnieuw op voorsprong, door een hoekschop van Houtkoop binnen te schieten. De beslissing viel in de 66e minuut. Uitgerekend Christian Santos, de topschutter van de bezoekers, tikte een vrije trap van Jack Byrne achter zijn eigen keeper Van Duin: 3-1.

ADO Den Haag - Willem II: 1-1

ADO Den Haag besloot een rumoerige week met een gelijkspel tegen Willem II (1-1). De bezoekers uit Tilburg speelden ruim 35 minuten met een man meer, na een rode kaart voor Dion Malone, maar wisten het voordeel niet in een overwinning te vertalen.

Malone kreeg in de 54e minuut een rode kaart toen hij de doorgebroken Lucas Andersen vloerde. Hij veroorzaakte met zijn charge ook een strafschop, die Nick van der Velden benutte. ADO was in de 33e minuut op voorsprong gekomen toen aanvoerder Jordens Peters onbedoeld een schot van Kevin Jansen van richting veranderde.

De directie van ADO Den Haag luidde afgelopen week de noodklok. Directeur Jan Willem Wigt vreest dat zijn club in de problemen komt omdat eigenaar Hui Wang niet aan zijn verplichtingen voldoet. ADO krijgt de begroting niet rond als de Chinees niet snel zijn belofte nakomt en 1,3 miljoen euro overmaakt. Volgens Wang hoeft niemand zich druk te maken en zorgt hij komende tijd voor het geld.

FC Twente - De Graafschap: 2-1

FC Twente is de week waarin de toekomst van de club op het spel staat begonnen met een knappe zege. De ploeg speelde thuis tegen De Graafschap ruim een uur met een man minder, vanwege een discutabele rode kaart voor doelman Nick Marsman, maar zag Hakim Ziyech in blessuretijd toeslaan: 2-1.

Voor de club breekt de spannendste week van de laatste jaren aan. Het financieel en sportief geplaagde FC Twente hoort binnen enkele dagen of de gemeente Enschede financieel een steentje wil bijdragen. Daarnaast krijgt Twente uitsluitsel van de KNVB of de overeenkomst die de clubleiding is aangegaan met investeringsmaatschappij Doyen Sports legaal is. Als die tegen de regels is, kan Twente in het ergste geval de proflicentie verliezen.

Op het veld wilde het tegen De Graafschap aanvankelijk maar matig vlotten. Twente creëerde aan de hand van Ziyech weliswaar een paar schotkansjes, maar echt gevaarlijk waren die niet. Na een half uur leek het in één keer helemaal mis te gaan voor de Tukkers. Scheidsrechter Ed Janssen stuurde doelman Marsman uit het veld, omdat hij vond dat de keeper de doorgebroken Nathan Kabasele tegen de grond had gewerkt. Die beslissing mocht op zijn minst discutabel genoemd worden. De strafschop werd vervolgens door Cas Peters op de paal geschoten, maar in de rebound passeerde Andrew Driver de ingevallen Joël Drommel wel: 0-1.

Twente leek echter kracht te putten uit die enorme domper, want al snel maakte Joachim Andersen gelijk. De verdediger trof doel bij de tweede paal. Na rust had Twente ook nog eens geluk toen Janssen een doelpunt van Peters afkeurde, omdat Kabasele geduwd zou hebben. Hoewel het in ondertal speelde, kreeg de thuisploeg in het slot wel de beste kansen. Zo raakte Jerson Cabral uit een voorzet de paal en verzuimde spits Jari Oosterwijk één op één met doelman Hidde Jurjus de 2-1 te maken. Uit een snelle counter in blessuretijd sloeg aanvoerder Ziyech wel toe: 2-1.

(ANP)