Overeenkomst in zicht op Klimaattop

Wat er precies in slotverklaring staat – en waarop compromissen zijn gesloten – is nog niet bekend.

Protesten in Parijs, waar de Klimaattop plaatsvindt.
Protesten in Parijs, waar de Klimaattop plaatsvindt. Foto: IAN LANGSDON/EPA

Het ziet er naar uit dat er later op zaterdag overeenstemming wordt bereikt over een slotverklaring van de Klimaattop in Parijs. De Franse president Hollande is op weg naar Le Bourget om de eindtekst aan de delegaties van de 196 landen voor te leggen.

Wat er precies in slotverklaring staat - en waarover compromissen zijn gesloten - is nog niet bekend. De bijeenkomst met de aanwezige landen, waarschijnlijk voorgezeten door Hollande, staat gepland voor 11.30 uur.

Achter de schermen wordt momenteel door de Fransen gesproken met de delegaties, om er zeker van te zijn dat het compromis inderdaad goedgekeurd gaat worden. Als de definitieve tekst om 11.30 uur gepresenteerd is, krijgen de delegaties nog een paar uur leestijd. Daarna volgt de bijeenkomst waar er officieel groen licht moet worden gegeven. NRC-redacteur Paul Luttikhuis, die in Parijs is:

“Het ziet er naar uit dat er een deal is. Dat Hollande afreist naar Le Bourget zegt wel dat de Fransen er vertrouwen in hebben dat het compromis dat bereikt is wordt geaccepteerd door alle landen. Maar het is nog niet zeker. Er kan altijd nog een land opstaan tijdens de laatste presentatie dat roet in het eten gooit. Pas als de voorzitter met de hamer slaat, is het akkoord zeker”

De Klimaattop in Parijs begon op de laatste dag van november en werd vrijdag met een dag verlengd. De afgelopen dagen werden er al verschillende conceptakkoorden gepresenteerd.