Op het droge voor het echie

Ze kan ook echt roeien hoor. Deelnemer aan de Olympische Spelen in de lichte dubbeltwee, tweevoudig wereldkampioen (2013 en 2014) in de lichte dubbelvier. Maar een mens kan niet de hele winter in kouwe bootjes zitten. Dit weekend droogroeit Maaike Head voor het echie – bij het NK indoor in Amsterdam. waar de geneeskundestudente tot de favorieten behoort. Head (van 11 september 1983) begon haar sportloopbaan als schaatsster die droomde van Van Gennipse successen. Ze haalde de juniorentop, maar stopte toen ze geneeskunde ging studeren. Dat was óók een meisjesdroom. Als de kat van de Limburgse familie Head vroeger een muis mee naar binnen nam, leidde dat bij de kleine Maaike niet tot een luid ‘getsie’ of ‘ajakkes’, maar tot een ‘geef hier!’ Leuk, ingewanden kijken.

Eenmaal binnen bij de universiteit ging Head voor de lol wat roeien, waarna ze voor ze het wist bij de top zat. Op het water en naast het water, want ook droogroeiend kan een sporter ‘geparkeerd’ staan, zoals Head ooit schreef in een column: „Ik kon van ellende alleen maar kruipen.” Zaterdag schiet ze er ongetwijfeld bliksemsnel vandoor: als een kat die een muis in de smiezen heeft.