Mijn held Tony op mijn plein

Een kunstwerk in Rotterdam kreeg het motto mee van de hoofdpersoon uit de film Scarface. De self made drugsbaron is de held van de buurt.

Hamza Nenmira (Foto's Robin Utrecht)

In grote letters is het te lezen: ‘010 The World is Yours’. Het staat op de open wereldbol, op het torentje van het gerestaureerde transformatorhuisje op het Tiendplein in Rotterdam. Het plein in het hart van winkelgebied West-Kruiskade was jarenlang decor van drugsoverlast en criminaliteit maar is nu letterlijk en figuurlijk schoongeveegd. Het kunstwerk in de vorm van een wereldbol, voorzien van ledlampjes die zaterdag officieel worden ontstoken, is de kers op de taart.

Kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam, bekend van de plafondschildering in de Markthal elders in de stad, hoefden niet lang na te denken toen ze het verzoek kregen een kunstwerk voor de buurt te maken. „Ik wist dat hier veel migrantenjongeren wonen die idolaat zijn van Tony Montana, de hoofdpersoon uit de film Scarface uit 1983”, zegt Coenen. „Hij komt als Cubaanse vluchteling met niets naar Amerika en knokt zich omhoog tot een succesvolle drugsbaron. Zijn motto: the world is yours.

De drugsachtergrond van Tony Montana past goed bij de geschiedenis van de buurt, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom de kunstenaars voor zijn motto kozen. Coenen: „Tony laat zien dat je ook als migrantenzoon de top kunt bereiken. De wereldbol symboliseert zijn grootse denken en tegelijk ook het internationale karakter van Rotterdam. Een havenstad die net als deze buurt jarenlang gebukt ging onder een negatief imago maar nu hip en happening is. De schepen van en naar de haven verbinden haar met de rest van de wereld, iets wat wij symboliseren met lijnen tussen de vele stippen en 010, de grootste stip.”

Het kunstwerk kwam er op initiatief van Alliantie West-Kruiskade, een samenwerkingsverband van winkeliersvereniging, gebiedscommissie, gemeente en corporatie Woonstad Rotterdam. Hangjongeren uit de buurt hebben het kunstwerk al in hun hart gesloten. Ze zijn trots op de globe met de leuze van hún cultheld.

    • Caspar Naber
    • Mieke van der Linden