Elsevier sluit toch akkoord met VSNU

Wetenschappelijk uitgever Elsevier en de Nederlandse universiteiten hebben na maanden van onderhandelen een principeakkoord gesloten over het vrij toegankelijk maken van wetenschappelijke artikelen, de zogenoemde open access. Dat maakten de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de uitgever donderdagochtend bekend. Tijdens de onderhandelingen hebben de universiteiten Elsevier gedeeltelijk geboycot.

De komende tijd moeten de nadere details verder worden ingevuld van het contract, dat een looptijd van drie jaar krijgt en geldt vanaf 1 januari 2016.

Gerard Meijer van de VSNU stelt in het persbericht dat wetenschappers door de deal toegang houden tot de tijdschriften van Elsevier en tegelijkertijd de mogelijkheid wordt geboden om “in een selectie van die tijdschriften open access te publiceren”.

De universiteiten wilden eerder voor dezelfde prijs als het oude contract toegang behouden tot alle tijdschriften van de wetenschappelijke uitgeverij en tegelijkertijd open access kunnen publiceren. Tot nu toe betaalden universiteiten 500 tot 5.000 euro per artikel zodat deze voor iedereen gratis online te lezen waren. Elsevier was tot nu toe huiverig om artikelen gratis weg te geven zonder dat daarvoor extra compensatie tegenover stond.

Eerder al wist de VSNU een deal te sluiten met de Duitse uitgever Springer en de Amerikaanse evenknie Sage. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat alle wetenschappelijke publicaties van Nederlandse bodem in 2024 via open access worden gepubliceerd. Wetenschapsfinancier NWO heeft sinds 1 december zelfs als nieuwe eis gesteld dat al het onderzoek dat zij betalen gratis toegankelijk moet zijn.