De week van Michelinsterren, robots en problemen bij de ECB

Foto ANP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Eerst even een waarschuwing. Lees je dit op je telefoon, terwijl je over straat loopt? Dan ben je dus een gevaar op de weg, al denk je zelf van niet.

2. Afgelopen maandag werden de Michelinsterren weer uitgereikt. Leuk zo’n ster - het levert klanten op -, maar het kost ook wat. Wat ook behoorlijk wat kost: doorverkochte concertkaartjes, bijvoorbeeld voor Adele. Acht vragen over de doorverkoop van kaartjes. En over dure dingen gesproken: de meest gehate man van Amerika betaalde twee miljoen dollar (1,8 miljoen euro) voor het nieuwe album van rapgroep Wu-Tang Clan.

3. Heb je het gevoel dat je afgelopen week niet zo productief bent geweest op je werk? Misschien is je baas wel te streng. Of lag het toch aan jezelf? Je was namelijk wéér een paar keer te laat. Dit kun je doen om eindelijk eens op tijd te komen.

4. Dinsdag overleed Douglas Tompkins, oprichter van kledingmerken The North Face en Esprit. Wat is er van de bijzondere levensloop van Tompkins te leren?

5. De laatste weken van het jaar zijn niet makkelijk voor de Europese Centrale Bank, met een chaotische bestuursvergadering en onrust in Duitsland. En ook bij Volkswagen zal nog niet iedereen in de stemming zijn voor een gezellige kerstborrel. De autofabrikant hield donderdag voor het eerst een grote persconferentie over dieselgate.

6. ABN Amro, Lucas Bols, GrandVision. Op de Amsterdamse beurs worden verschillende bedrijven feestelijk onthaald. Maar aan de beurs in de Verenigde Staten blijft het relatief rustig. Hoe komt dat?

7. Robots en kunstmatige intelligentie gaan waarschijnlijk allerlei banen ingrijpend veranderen en misschien zelfs vervangen. Maar dat is geen reden voor angst: het gaat namelijk niet zo snel als veel pessimisten beweren. Je hoeft je plek op kantoor dus voorlopig nog niet af te staan. Goed moment misschien om eens na te denken over wat nieuwe kunst voor aan de muur. Zo overtuig je de baas ervan dat een erotisch schilderij een mooie aanschaf is.

8. Heb je nog geen plannen voor dit weekend? Ga eens lekker klussen met je collega’s. Of kijk een documentaire, één van Vice bijvoorbeeld. Het mediabedrijf staat op het punt de wereld te veroveren met mainstream televisie.

    • Marieke ten Katen