Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

De baard wint onze fotowedstrijd deze maand

Het “nostalgische portret” ‘Another Beard’ van German Villafane wint de vakjuryprijs van december in NRC’s Fotowedstrijd. “Je zou willen dat je de tijd kon terugdraaien”, schrijft juryvoorzitter Evert Hermans. Het thema van de maand was ‘Mijn beste foto van 2015’.

Foto German Villafane

“Op de foto staat mijn kapper Ivan Rodriguez, een telg uit de beroemde Rotterdamse kappersfamilie Lagerman. Hun New York Barbershop wordt de beste van de wereld genoemd. Oud-Feyenoord-voetballer Graziano Pellè wil zelfs alleen nog maar door Lagerman zelf geknipt worden en laat die regelmatig naar hem overvliegen.

Ik kan het goed vinden met Ivan omdat ik net als hij Spaans spreek. Ik ben in Peru geboren. Omdat ik Ivans baard zo mooi vind, had ik hem gevraagd te poseren. Mannen met baarden heb ik altijd fascinerend gevonden. Ze stralen oerkracht en puurheid uit. Ze doen me denken aan machtige figuren als Karel de Grote en Neptunus. Zelf heb ik helaas geen baard. Peruanen hebben een hele slechte baardgroei.

Dat baarden inmiddels een trend geworden zijn, vind ik jammer. Ook makke schapen hebben hem nu, gewoon omdat ze het er mooi uit vinden zien. Ze beseffen helemaal niet wat voor beeld ze ermee oproepen.

Voor de foto hebben we een hele dag uitgetrokken, terwijl ik van tevoren al een uitgebreid mood board en lichtplan had uitgewerkt. Ivan was ook behoorlijk misselijk na acht sigaretten, maar ik neem graag de tijd. Vaak voer ik diepgaande gesprekken tijdens het fotograferen, waarbij ik ook veel van mezelf bloot geef. Op die manier ontstaan vaak emotionele foto’s. Met Ivan had ik het over zijn aanstaande vaderschap. In zijn ogen kun je wel iets zien van dat groeiende besef.

Met zwart-witspel en veel gewicht voor schaduwen probeer ik mijn foto’s altijd een rauw randje te geven. Ik hou niet zo van blonde foto’s. Dit was trouwens mijn eerste project met flitsers. Ik was gewend om met daglicht te fotograferen. Deze foto diende om te oefenen met studiofotografie. Toen ik hem op Facebook zette, kreeg ik binnen twee dagen 2.800 likes. Dat was voor mij een grote motivator om ermee door te gaan. Ik maak nu een hele serie. 22 baarden hebben zich al aangemeld.”

Uit de inzendingen van de NRC-Nikon Fotowedstrijd koos een vakjury maandelijks de favoriete foto. Lezers bepalen nu wie van de twaalf de jaarwinnaar wordt. Stemmen kan tot en met 22 december op foto.nrc.nl. Stemmers maken kans op een fotoboek.