Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Na 9/11 hadden ze al te weinig arabisten, er is niets veranderd

De situatie in de ‘oorlog’ tegen IS toont overduidelijk een communicatiekloof tussen het Westen en de islamitische wereld.

Eerder dit jaar zei EU-buitenlandcommissaris Mogherini dat de EU meer moest luisteren naar mensen in de Arabische regio en ook meer moest communiceren in het Arabisch. De Belgische autoriteiten kwamen na ‘Molenbeek’ tot dezelfde verontrustende conclusie als de Amerikaanse autoriteiten na 9/11. Ze bleken nauwelijks over deskundigen te beschikken die Arabisch beheersen.

Ik heb in 40 jaar in het Nederlandse arabistenlandschap een zorgelijke ontwikkeling waargenomen. Steeds minder opleidingen Arabisch, minder ruimte voor taalverwerving, minder docenten.

In Nederland kun je Arabisch studeren aan vijf universiteiten en één hbo. Maar dat is nu een en al versnippering. Dat hbo was vroeger een Tolk- en vertalersopleiding. Nu heet het ‘Communicatie’ en besteden studenten veel minder tijd aan Arabisch en meer aan algemene vakken. Een echte opleiding voor tolken of vertalers Arabisch bestaat nergens in Nederland.

Taalbeheersing Arabisch is gedecimeerd, het niveau moet voldoende zijn ‘om een kreet op een spandoek te kunnen lezen’.

Problemen met de beschikbaarheid van arabisten bij onze veiligheidsdiensten zijn er volgens mij niet. Er zijn flink wat van mijn oud-studiegenoten en oud-studenten bij de diensten werkzaam. Maar de aanvoer van een nieuwe generatie moet op tijd zeker gesteld worden.

Brede opleidingen met ‘een talencursusje’ van een jaar brengen je niet de benodigde taalbeheersing Arabisch. Het is geen makkelijke taal, je moet er minstens twee jaar full time mee bezig zijn. Dus geen vakken ‘algemene communicatie’, ‘algemene taalwetenschap’, ‘taalfilosofie’ etcetera. Nee, 2 jaar full time (120 ECTS) taalvaardigheid Arabisch, inclusief een studieverblijf op een van de academische instituten in Kaïro (NVIC) of Rabat (NIMAR).

Verbetering van wederzijds begrip helpt op de lange termijn om de voedingsbodem voor radicalisering en terrorisme weg te nemen. Op de korte termijn is het noodzakelijk voor het verbeteren van de veiligheid.

Arabist, RU Nijmegen

Vergrijzing krantenlezer

Ik miste de jongere op de vp

Het buurtonderzoek in NRC. Een leuk, interessant achtergrondartikel, iets wat een krant tegenwoordig nog uniek maakt. Alleen, die voorpagina. Drie blanke mannen (één met een vrouw) op leeftijd. Ik miste de jonge Nederlander, maar voor de allochtone Nederlander geldt hetzelfde. Kranten klagen over vergrijsde abonneebestanden, gebrek aan jonge mensen die nog een krant openslaan. Met een minimale verlegging van de focus kan men zorgen dat ook de jonge lezer zich aangesproken voelt.

Claire Loven (22 jaar)