Deal NXP lukte pas de derde keer

De miljardenovername van het Amerikaanse bedrijf Freescale die chipmaker NXP dit jaar deed, is twee keer eerder mislukt. In 2006, toen NXP nog onderdeel uitmaakte van Philips, werden al geheime gesprekken gevoerd om beide chipfabrikanten samen te voegen.

Dat zegt Guido Dierick, directeur van NXP Nederland en destijds betrokken bij de verzelfstandiging van Philips’ chipdivisie. Een tweede poging om Freescale en NXP te fuseren mislukte in 2010, het jaar dat NXP naar de Amerikaanse beurs ging.

Deze week ging de deal definitief door: NXP lijft Freescale in voor 11,8 miljard dollar en creëert een high techbedrijf met 45.000 medewerkers, met de autoindustrie als belangrijkste klant.

Philips verkocht zijn chipdivisie uiteindelijk aan private equity investeerders die NXP met zoveel schuld opzadelden dat het bedrijf in 2009 bijna bezweek. „Omvallen was een reëel scenario”, zegt Dierick.

Lees de gehele reconstructie van de NXP-deal: Nederlands brein voor robotauto’s