KNVB onderzoekt eigen bid voor WK voetbal 2018

Een Belgische vereniging zonder winstoogmerk zou geld hebben betaald om stemmen te ronselen.

Via de Belgische vereniging zonder winstoogmerk Beltomundial zou geld zijn betaald aan een Afrikaanse tussenpersoon om stemmen te ronselen voor het WK-bid van Nederland en België om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 binnen te halen.
Via de Belgische vereniging zonder winstoogmerk Beltomundial zou geld zijn betaald aan een Afrikaanse tussenpersoon om stemmen te ronselen voor het WK-bid van Nederland en België om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 binnen te halen. Foto Paul Vreeker/ANP

De Nederlandse voetbalbond KNVB start een onderzoek naar de mogelijke betaling van geld voor het ronselen van stemmen rondom de biedingsprocedure voor het WK 2018. Via de Belgische vereniging zonder winstoogmerk (vzw) Beltomundial zou in 2009 tienduizend euro zijn betaald aan een Afrikaanse tussenpersoon om België en Nederland aan het WK 2018 te helpen, zo schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van interne documenten.

Volgens de KNVB heeft de ethische commissie van de wereldvoetbalorganisatie FIFA eerder al onderzoek gedaan naar de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022. Daarbij werden geen verdachte zaken aangetroffen. FIFA-regels schrijven voor dat personen die gelieerd zijn aan bestuurders van de wereldvoetbalbond, geen persoonlijke voordelen geboden mogen worden.

“Het Belgisch-Nederlandse bid kwam volledig schoon uit het onderzoeksrapport. De onderzoekscommissie bedankte de Belgische en Nederlandse organisatie zelfs voor hun volledige medewerking en transparantie. ‘De Ethische commissie heeft geen enkele problemen geïdentificeerd met betrekking tot het Holland/Belgium-bid’, valt verder te lezen in het rapport.”

Desalniettemin worden “alle documenten rondom de procedure van het WK-bid” door de KNVB nogmaals “grondig doorgelicht”, meldt de voetbalbond in een verklaring.

Twitter avatar KNVB KNVB Toelichting KNVB op het artikel van vandaag in De Volkskrant: https://t.co/xqIxFMiCz8.

Beltomundial

Beltomundial had ten doel het Nederlands-Belgische bid in de voorbereidende fase vorm te geven. Toen de twee landen zich officieel hadden gekandideerd, zou de vereniging zonder winstoogmerk worden opgeheven. Dat is volgens de Volkskrant echter niet gebeurd.

Met het overmaken van geld aan de Guineese Amadou Diallo zou Beltomundial hebben geprobeerd hem over te halen om andere landen te overtuigen voor het WK-bid van Nederland en België te stemmen. In dezelfde periode zou hij als assistent van de in 2012 levenslang geschorste Qatarese FIFA-bestuurder Mohamed Bin Hammam ook Afrikaanse bondsvoorzitters omgekocht hebben, om zo Qatar aan het WK 2022 te helpen.

“Reiskosten en lobbywerk”

De beschulding dat België en Nederland de FIFA-regels overtraden, is niet nieuw. Een jaar geleden meldde de Britse krant Sunday al dat er contact was tussen Diallo en “de Belgen” om hem een premie in het vooruitzicht te stellen als het WK-bid tot een toewijzing zou leiden. Nieuw is nu dat de Belgische voetbalbond KBVB tegenover de Volkskrant toegeeft dat er een vergoeding is betaald voor “reiskosten en lobbywerk”.

Volgens Nederlander Harry Been, bestuurslid van de stichting WK Kandidatuur 2018 gebeurde er “niets onregelementairs”.

“De hele sfeer van de kandidatuur van België en Nederland destijds was er een waarin we het op onze eigen manier hebben willen doen. Dus netjes en binnen de perken, met relatief beperkte middelen wellicht, met veel inzet en enthousiasme en met een goed, doorwrocht plan.”

Nederland dreigde te stoppen

Nederland zou in 2009 hebben gedreigd de stekker uit het WK-bid te treken als gevolg van onethisch handelen van de Belgen gedurende de biedingsprocedure. Alleen wanneer Alain Courtois, de grote motor achter de gezamenlijke kandidatuur, uit het team werd gezet, zou Nederland hebben willen doorgaan. Daarmee gingen de Belgen op 5 oktober 2009 akkoord.

Volgens e-mailverkeer tussen Diallo en Bin Hammam, dat in handen is van de Volkskrant, zou blijken dat de betaling aan Diallo een maand later echter gewoon werd goedgekeurd. Bovendien zouden de Belgen hem in januari 2010 een winstpremie hebben geboden als Nederland en België het WK daadwerkelijke toegewezen zouden krijgen.

Corruptie

De wereldvoetbalbond FIFA is verwikkeld in een groot corruptieschandaal. Zowel rond de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland als het WK 2022 aan Qatar hangt een zweem van omkoping. Ook het WK 2006, dat is Duitsland plaatsvond, zou zijn gekocht, stelde het Duitse Der Spiegel eerder.