Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Alle landen stemmen in met Klimaatakkoord

Klimaatactivisten verkleed als ijsberen tijdens een protest eerder deze week in Parijs.
Klimaatactivisten verkleed als ijsberen tijdens een protest eerder deze week in Parijs. Foto: AFP/François Guillot

Op de Klimaattop in Parijs hebben de delegaties van de 196 aanwezige landen zaterdagavond ingestemd met het Klimaatakkoord. Met deze goedkeuring is het akkoord juridisch bindend. Nadat het akkoord was aangenomen, werd minutenlang geapplaudisseerd.

Eerder vandaag is het slotakkoord gepresenteerd door de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken. Afgesproken is dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot “ruim onder de twee graden” ten opzichte van de pre-industriële tijd. Er worden grote inspanningen gedaan om dit te beperken tot onder de anderhalve graad.

Twitter avatar COP21en COP21en .@LaurentFabius: “I see there is no objection, #ParisAgreement is now adopted!” #COP21 https://t.co/xDQ19b07Qn

Fabius noemde het akkoord “ambitieus” en “zeer eerlijk”. Hij zei:

“We kunnen ons geen herhaling van Kopenhagen [waar, tijdens de vorige top, geen akkoord werd gesloten] permitteren. Als we falen, is het de vraag of we het opgebouwde optimisme weer kunnen opbouwen. Dat zullen onze kinderen ons nooit vergeven.”

De Verenigde Naties op Twitter:

Twitter avatar UNFCCC UN Climate Action 7 billion people. 195 countries. One #ParisAgreement toward a better future for all. #COP21 https://t.co/DhH4eOxiZ4

Ook premier Rutte is blij met het akkoord, laat hij weten in een reactie op Facebook:

In Parijs is vandaag een historisch klimaatakkoord gesloten. Voor het eerst binden 195 landen zich juridisch aan het…

Posted by Minister-president on zaterdag 12 december 2015

Compromissen

Om tot een akkoord te komen zijn vannacht compromissen gesloten tussen de ‘opkomende economieën’ als China en India en de Westerse landen, onder leiding van Europa en de Verenigde Staten (VS). Een wens van die laatsten was dat het wie-betaalt-wat-besluit niet officieel in het akkoord zou worden opgenomen, maar in een side letter. Vanaf 2020 is jaarlijks 100 miljard dollar nodig om arme landen te helpen met klimaatmaatregelen. Dat wordt nu opgenomen in een aparte clausule. Hetzelfde geldt voor de streefcijfers wat betreft uitstoot.

Lees meer over de details van het akkoord: Grote woorden voor een ambitieus akkoord

India en China hoeven niet - zoals de ontwikkelde economieën - elke vijf jaar een prestatierapport af te leveren. Vooral Europa was voorstander van de verplichtingen. Ook hoeven de opkomende economieën minder transparant te berichten over hun voortgang. Kanttekening: met satellietbeelden is de voortgang steeds beter onafhankelijk vast te stellen.

Lees meer over het klimaat op klimaattop.nrc.nl