Tientallen doden in Burundi bij mogelijke vergeldingsactie

Gisteren kwamen al twintig rebellen om het leven bij aanvallen op drie militaire kazernes.

Een anti-regeringsdemonstrant in Burundi in juni van dit jaar.
Een anti-regeringsdemonstrant in Burundi in juni van dit jaar. Foto Daj Kurokawa/EPA

Bij een mogelijke vergeldingsactie door een militie van de Burundese president Pierre Nkurunziza zijn zaterdag in de hoofdstad Bujumbara tientallen mensen om het leven gekomen. De exacte getallen over slachtofferaantallen lopen uiteen. Volgens persbureau AP zou het gaan om 28 personen, terwijl AFP spreekt van “minstens veertig doden”. Bij rebellenaanvallen op drie militaire kazerne kwamen vrijdag al twintig mensen om het leven.

Volgens een ooggetuige liggen de lichamen verspreiden over de straten van verschillende wijken. Ze zouden allen door een schotwond in het hoofd zijn overleden. Sommigen zouden daarbij met de handen op de rug gebonden hebben.

Mogelijke genocide

Volgens de anonieme ooggetuige gaat het om genocide vanuit het bewind van president Pierre Nkurunziza. Uit verschillende wijken in Bujumbara zouden vrijdag enkele uren na de aanval op de legerbases vrijdag jonge mannen zijn opgepakt door de politie, zo stellen diverse bewoners.

Bij de aanval op vrijdag werden twintig personen gearresteerd. Het is niet duidelijk of zij tot de zaterdag gedode Burundezen behoren.

Onrustig

In Burundi is het al het hele jaar zeer onrustig, nadat president Nkurunziza besloot voor een derde ambtstermijn te gaan. Daarmee ging hij in tegen afspraken uit het vredesakkoord van 2005 waarin is vastgelegd dat een president slechts twee regeringsperiodes mag blijven zitten.

Een groep opstandelingen voert sindsdien gecoördineerde aanvallen uit op leden van Nkurunziza’s militie. In mei van dit jaar pleegden enkele generaals een mislukte militaire coupe. Zij vluchtten hierna naar Rwanda.

Onze correspondent Koert Lindijer daarover:

“Sindsdien ontwaakt Bujumbura iedere dag met verse lijken op straat. Ooggetuigen vertellen over mannen in uniform en leden van Nkurunziza’s militie die ’s nachts rivalen executeren.”

“De gevluchte generaals bleven in contact met medestanders in het leger en het is goed mogelijk dat ze vrijdag hulp van binnenuit kregen. Dat zou betekenen dat Nkurunziza zijn eigen leger niet meer kan vertrouwen. Als hij de strijdkrachten gaat zuiveren dreigt Burundi zijn laatste bastion binnen de overheid te verliezen die massaslachtingen in de weg staat.”

De Verenigde Naties waarschuwde in november voor een toename van het geweld in Burundi. De leden overwegen een vredesmacht in te zetten. Waarnemers vrezen voor etnisch geweld tussen de Hutu- en Tutsi-stammen, vergelijkbaar met de Rwandese genocide in 1994. Tienduizenden mensen zijn al naar buurlanden gevlucht vanwege het geweld.