Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert iedere week een bijzonder interieur. Deze week bij schaatser Frerik Scheffer in de schottenkeet.

Huis Schaatser Frerik Scheffer (21) woont met zijn ouders in deze schottenkeet in Ransdorp aan de rand van Amsterdam. Het is maar tijdelijk; hun huis ernaast wordt verbouwd, al duurt dat nu al anderhalf jaar. En omdat de keet, voorheen het clubhuis van een survivalvereniging, van binnen paars met groen was en van buiten onder de graffiti zat, hebben ze de boel toch een beetje opgeknapt. „Binnen is alles wit geverfd, en buiten alles zwart. We hebben er een woonkamer, badkamer en drie slaapkamers in gemaakt, en een cv aangelegd. Met de inrichting bemoeit hij zich niet. „Dat doet mijn moeder.”

Topsport Nu schaatst hij nog in de subtop, maar dit jaar hoopt Scheffer door te stromen naar een professionele ploeg. Thuis wonen is handig voor een topsporter: „Ik train zes dagen in de week ’s ochtends en ’s avonds, slaapt tien uur per nacht en moet gevarieerd en veel eten. Hier staat altijd een vol bord eten klaar.” Op de grond liggen opdrukblokken waarmee hij zijn „core” traint. Achterin hangt een van zijn schaatspakken (hij heeft er zes), op tafel de speciaal voor hem gemaakte schaatsen – „ik rij er nu mijn vierde seizoen op”. Daarnaast een slijpkoffer vol gereedschap om de ijzers optimaal te ‘ronden’, ‘benden’ en slijpen. Die fiets is de trots van zijn vader en „hangt daar vooral mooi te wezen”. En de rozen? „Voor mijn zus, van haar nieuwe vriend. Zij woont trouwens al wel op zichzelf, maar was toevallig hier.”

Van Ikea „De bank.”

Bij brand meenemen „Mijn schaatsen.”

Lenny Gerdes