Uber kan terugkijken op goed jaar in VS

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Uber bracht het afgelopen jaar vooral door met het lobbyen van Amerikaanse stadsbesturen en staten om hun diensten legaal te maken of te houden. Volgens Quartz is het bedrijf daar grotendeels in geslaagd. Tot nu toe ondertekenden 25 staten en tientallen steden wetgeving die ervoor zorgt dat Uber, maar ook concurrenten als Lyft, zonder al te veel moeite hun diensten aan kunnen bieden.

In drie staten - North Carolina, Arkansas en Indiana - worden Uber-chaufeurs beschouwd als freelancers. Ohio en Florida overwegen hetzelfde te doen, schrijft Reuters. Dat is winst voor Uber. De werkstatus van aanbieders van ritten is een van de grootste twistpunten van het afgelopen jaar. Die zzp’ers gingen in Californië naar de rechter om secundaire arbeidsvoorwaarden te eisen.

Gisteren besloot de rechtbank dat alle honderdzestigduizend mensen die sinds augustus 2009 chauffeurs waren voor UberBlack, UberX en UberSUV in Californië collectief een rechtszaak mogen voeren tegen de dienst. In juni wordt de uitspraak verwacht. Het feit dat al drie staten en mogelijk twee anderen zich kunnen vinden in Ubers bedrijfsmodel is een grote overwinning voor de dienst. Het bedrijf bespaart klanten zo’n 30 procent door chauffeurs in te zetten als zzp’ers.

Streaming-diensten domineren nominaties Golden Globes

De nominaties voor de op een na belangrijkste televisieprijzen van Amerika werden gisteren bekend gemaakt. Wat het meeste opviel was het aantal series dat specifiek gemaakt werd voor streamingdienstem, meldt re/code. Dat waren er dit jaar veertien tegen zeven vorig jaar. Een verdubbeling die de vraag of netwerktelevisie dood is nogmaals onderstreept.

Dit zijn de nominaties van diensten Netflix, Hulu en Amazon:

 • “Narcos” (Netflix)
 • “Casual” (Hulu)
 • “Orange Is the New Black” (Netflix)
 • “Transparent” (Amazon)
 • “Mozart in the Jungle” (Amazon)
 • Robin Wright, “House of Cards” (Netflix)
 • Lily Tomlin, “Grace & Frankie” (Netflix)
 • Wagner Moura, “Narcos” (Netflix)
 • Aziz Ansari, “Master of None” (Netflix)
 • Jeffrey Tambor, “Transparent” (Amazon)
 • Gael García Bernal, “Mozart in the Jungle” (Amazon)
 • Uzo Aduba, “Orange Is the New Black” (Netflix)
 • Judith Light, “Transparent” (Amazon)
 • Ben Mendelsohn, “Bloodline” (Netflix)

Dat er zoveel series genomineerd zijn die ontwikkeld werden voor ‘streaming video-on-demand’ (SVOD), heeft enkel alleen maar te maken met de snelgroeiende markt hiervoor. Ondanks dat CBS CEO Leslie Moonves tijdens de Business Insider Ignition conferentie eerder deze week in New York benadrukte dat alles nog goed gaat met netwerktelevisie, lijkt de angst er ook bij het grootste televisienetwerk van Amerika in te zitten. Het bedrijf ontwikkelt momenteel een nieuwe serie van Star Trek die alleen uit zal komen op hun eigen online streamingdienst. Dat is een strategische zet. Gelauwerde shows als The Good Wife halen namelijk “meer kijkers online dan via de kabel’, gaf Moonves schoorvoetend toe.

Volgens re/code zullen we alleen nog maar meer SVOD-series gaan zien verschijnen in nominatielijstjes voor televisie en films. Rond de allereerste Netflix-film Beasts of No Nation hangen ook al Oscar-geruchten.

Fusie Walgreens en Rite Aid niet in orde?

Drogisterijketen Walgreens vertrouwt erop dat Amerikaanse toezichthouders de in oktober aangekondigde overname van concurrent Rite Aid zullen goedkeuren. Analisten zijn daar volgens The Wall Street Journal niet zo zeker van.

De krant haalt analist Scott Mushkin van investeerder Wolfe Research aan, die zijn “grote zorgen” uitspreekt over de deal van 9,4 miljard dollar. Volgens hem gaat de megafusie te maken krijgen met “fikse bezwaren van de autoriteiten” vanwege de concurrentiepositie op de markt. “De fusie is mogelijk in tegenspraak met antitrust-wetgeving van Amerika”, oordeelt Mushkin.

“[T]e merger appears to create 1) significant market concentration, 2) a unilateral reduction in competition, 3) a reduction of choices for both payors and consumers and 4) the potential for a significant transfer of wealth from pharmaceutical manufacturers to Walgreens/Rite Aid.”

Wordt het een makkelijke fusie zoals de twee drogisterijketens voorspelden of toch een strijd? Woordvoerders van Rite Aid en Walgreens wilden niet reageren op vragen van The Wall Street Journal.

  • Hans Klis