Wilders mag alsnog getuigen horen

Wilders klaagde eerder over een „oneerlijk proces” omdat de rechter-commissaris zijn verzoek om zo’n 40 getuigen te horen had afgewezen.

Foto Bart Maat / ANP

Geert Wilders heeft van de Haagse rechtbank alsnog toestemming gekregen om een aantal getuigen te horen in de strafzaak die tegen hem loopt wegens discriminatie van Marokkanen. In oktober klaagde de PVV-leider nog over een „oneerlijk proces” omdat de rechter-commissaris zijn verzoek om zo’n 40 getuigen te horen had afgewezen. Wilders is tegen dat besluit in beroep gegaan en de raadkamer van de rechtbank heeft zijn bezwaren deze week deels gehonoreerd.

Een woordvoerder van de Haagse rechtbank wil niet zeggen welke onderzoeken nu nog zullen worden verricht „omdat de wet voorschrijft dat het onderzoek bij de rechter-commissaris achter gesloten deuren plaatsvindt, in het belang van het onderzoek”.

Wilders wil onder meer bewindslieden horen. Hij wil ook onderzoek doen naar de aangiftes tegen hem. Ruim 6.400 mensen deden in de twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 aangifte tegen Wilders. Zij vinden het discriminerend dat de PVV-leider op de avond van de verkiezingen in een Haags café aanhangers mobiliseerde om te roepen dat ze ‘minder, minder, minder’ Marokkanen willen.

‘PVV-haatproces’

Ook wil Wilders deskundigen horen over de beschuldiging van racisme. Volgens hem kan hij niet schuldig zijn aan racisme omdat hij gesproken heeft over nationaliteit. Wilders dreigde eerder niet te verschijnen tijdens het proces als zijn verzoeken niet alsnog zouden worden toegewezen. Anders is er volgens hem namelijk sprake van “een politiek proces en een PVV-haatproces”.

Bij het OM leeft het gevoel dat Wilders er met zijn advocaat Gert-Jan Knoops vooral op uit is de strafzaak te traineren. Het OM en advocaat Geert-Jan Knoops geven geen commentaar op het jongste besluit van de rechtbank.