Waarom Martin Shkreli de meest gehate man van Amerika is

Zijn bedrijf maakte een medicijn ruim 50 keer zo duur en nu pocht Martin Skhreli met de aankoop van een uniek rapalbum.

Foto Craig Ruttle / AP

Update donderdag 17 december: Kocht hij vorige week nog het enige album van de Wu-Tang Clan, vandaag is Martin Shkreli opgepakt in verband met een onderzoek naar twee bedrijven waar hij leiding aan gaf. Dit schreven we eerder over de meest gehate man van Amerika.

Rapgroep Wu-Tang Clan wilde een uniek album produceren. Uniek in muziekkwaliteit, maar ook in de zin dat er letterlijk één exemplaar van is. De steenrijke zakenman Martin Shkreli bood het hoogste bedrag. 

Volgens Bloomberg Business betaalt hij ongeveer twee miljoen dollar (1,8 miljoen euro). De reden dat Skhreli het kocht? Zodat beroemdheden bij hem langskomen om het te luisteren. Daarom deelt Shkreli het ook niet gratis. Wie is deze man?

Bescheiden jeugd

Shkreli (32) groeide op in Brooklyn als zoon van een Albanese en een Kroatische ouder. Op de middelbare school sloeg hij verschillende klassen over en uiteindelijk haalde hij een diploma in bedrijfskunde op de City University of New York.

Naar eigen zeggen was Shkreli al op jonge leeftijd een rapfan, vooral van het lied ‘C.R.E.A.M.’ (Cash Rules Everything Around Me) van de Wu-Tang Clan.

Shkreli richtte twee hedge funds op en startte met dat geld biotechnologische bedrijven. In 2011 bijvoorbeeld Retrophin, een bedrijf dat hij dit jaar moest verlaten omdat hij het zou hebben misbruikt voor z’n eigen financiële gewin. Shkreli ontkent:

“Ik was behoorlijk nijdig, maar toen realiseerde ik me dat het financieel gezien beter was.”

Na zijn vertrek begon Shkreli Turing Pharmateucals, wat het medicijn Daraprim verkoopt.

Prijsverhoging

De afgelopen maanden kreeg Shkreli veel kritiek. ‘De meest gehate man van Amerika’ noemde de BBC hem in september. Op sociale media werd Shkreli onder meer omschreven als ‘sociopaat’, ‘verachtelijk’, ‘vuilnismonster’ en ‘alles wat mis is met kapitalisme’.

Die woede komt doordat Turing Pharmateucals het medicijn Daraprim meer dan vijftig keer zo duur maakte. Dat is een medicijn tegen de ziekte toxoplasmose, vooral gevaarlijk voor mensen met een verzwakt afweersysteem zoals HIV-patiënten. Een pil kost nu 750 dollar, in plaats van 13,50 dollar.

De kritiek lijkt Shkreli niet te raken, want hij blijft zijn critici uitdagen. Toen Hillary Clinton zijn prijsverhoging afkeurde, doneerde Shkreli 2.700 dollar (2.468 euro) aan de campagne van Bernie Sanders, die net als Clinton de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen najaagt. Sanders wilde Shkreli’s geld niet gebruiken en doneerde het aan een gezondheidsorganisatie.

Shkreli reageerde donderdag nogal cynisch op een tweet van Sanders.

Wu-Tang Clan

Hij heeft absoluut geen spijt van de prijsverhoging van Daraprim, zei Skhreli begin december tegen Forbes. Hij vond zelfs dat hij de prijzen nog méér had moeten verhogen. Shkreli was wel bang voor de reactie van de Wu-Tang Clan, maar de albumaankoop was rond voor de prijsverhoging bekend werd.

Nu denkt Shkreli erover om andere muzikanten te vragen een album alleen voor hem te produceren. 

Dat Shkreli graag investeert in spullen die met muziek te maken hebben, bleek al toen hij de creditcard van de overleden Nirvana-zanger Kurt Cobain kocht. Via Twitter heeft hij ook gezegd Katy Perry’s gitaar te willen kopen, al was dat vooral om een date met haar te krijgen.

    • Liz Zoetekouw