Planten bloeien eerder door warmer klimaat

Door de klimaatverandering komen planten eerder in bloei, beginnen libellen en vlinders eerder te vliegen en leggen vogels eerder hun eerste ei. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het broedseizoen voor zangvogels begon in de jaren 80 halverwege mei. Nu is dat begin mei, een vervroeging van acht dagen. Het CBS schrijft de verschuiving toe aan de oplopende temperatuur van de aarde. De gemiddelde jaartemperatuur voor Nederland ging afgelopen eeuw met 1,5 graad omhoog. „De tien warmste jaren sinds de weersmetingen vallen allemaal in de laatste 25 jaar, waarbij 2015 wereldwijd zeer waarschijnlijk het warmste jaar gaat worden”, aldus het CBS. Nederland is de afgelopen eeuw tientallen plant- en diersoorten rijker geworden die afkomstig zijn uit warmere streken. (ANP)