Zijn Amerikaanse media presidentskandidaat zat?

Donald Trump, ooit lieveling van de pers, lijkt het nu te hebben verbruid bij sommige Amerikaanse media. Bijvoorbeeld bij The Huffington Post. Hoofdredacteur Ariana Huffington schrijft: „We are no longer entertained”, verwijzend naar de film Gladiator, waarin hoofdrolspeler Russel Crowe zijn publiek toeschreeuwt of ze nog steeds worden vermaakt, als hij weer een concurrent een zwaard door het hart heeft gejaagd. In dit geval is de gladiator een Republikeinse presidentskandidaat.

Huffington en andere hoofdredacteuren lijken klaar te zijn met wat zij beschouwen als Trumps xenofobie, vrouwonvriendelijkheid en gewoonte er een vrije interpretatie van de werkelijkheid op na te houden. Ben Smith, hoofdredacteur van BuzzFeed News, noemt Trump in een intern memo een leugenachtige racist. Hij moedigt zijn reporters aan dat op sociale media ook te doen. Het zou ze niet de schijn van partijdigheid geven. BuzzFeed, bekend geworden met komische lijstjes en kattenplaatjes, bedrijft nu ook serieuzere journalistiek. „Die is gestoeld op feiten”, schrijft Smith. En feit is volgens hem dat Trump zich schuldig maakt aan het voeren van een „leugenachtige campagne”, gericht tegen moslims en immigranten.

Zo hield Trump onlangs in een interview met ABC vol dat hij op tv had gezien hoe in New Jersey duizenden moslims na de aanslagen van 9/11 juichend de straat opgingen. Dat presentator George Stephanopoulos tegenwierp dat feitencontrole van The Washington Post dat onzinnig had verklaard, veranderde daar niets aan.

In juli verplaatste The Huffington Post de verslaggeving over Trump nog naar de sectie ‘entertainment’, omdat zijn uitlatingen nauwelijks serieus te nemen zouden zijn, aldus Ariana Huffington. Van dat argument lijkt weinig over te zijn nu Trump al maandenlang in de peilingen aan de leiding gaat. Huffington noemt Trump een nationaal gevaar en lijkt voornemens dat gevaar met het mes tussen de tanden te bestrijden. „In onze verslaggeving zullen we ons publiek er constant aan herinneren dat Trump een racist is.”

    • Jasper Veenstra