Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Tientallen jaren cel voor ‘ambulancesmokkelaars’

Drie Nederlanders smokkelden voor meer dan een miljard aan drugs Groot-Brittanië in met ambulances.

Nederlandse ambulances.
Nederlandse ambulances. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Een Britse rechtbank heeft vrijdag drie Nederlanders lange celstraffen opgelegd voor het smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne en heroïne. Leonardus B., Olof S. en Richard E. moeten respectievelijk straffen van 28, 24 en 18 jaar uitzitten, maakte de rechtbank in Birmingham bekend.

De drie mannen gebruikten ambulances om de drugs Groot-Brittanië in te smokkelen. De mannen deden alsof ze patiënten vervoerden naar het Royal Hospital in Londen en huurden daarvoor neppatiënten in. De straatwaarde van de gesmokkelde drugs wordt op 1,5 miljard euro geschat (dit bedrag lag eerder hoger).

Beelden van de ambulancesmokkel, vrijgegeven door de Britse National Crime Agency:

https://www.youtube.com/watch?v=H0gDlzKFRTM

44 trips

In juni liepen de criminelen tegen de lamp toen een ambulance met tientallen kilo’s cocaïne en heroïne vlakbij Birmingham werd onderschept. De ambulance was met de ferry het land binnengekomen. De mannen zouden volgens onderzoekers 44 tripjes van Nederland naar Groot-Brittanië hebben gemaakt in 14 maanden. Ze hadden een volledig ambulancebedrijf opgezet, met kantoren, nepfacturen en een aantal voertuigen met geheime compartimenten voor de drugs.

Olof S. wordt beschouwd als het brein achter de operatie, Leonardus B. als de rechterhand. Olof S. en Richard E. bekenden schuld tijdens een eerdere zitting. Leonardus B. niet, vandaar dat zijn straf hoger is. Medeverdachte Dennis V. werd eerder vrijgesproken.