Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Tientallen’ doden bij gevechten in Burundi

Op twee legerbases zijn gevechten uitgebroken en waarnemers vrezen voor een mogelijke genocide zoals in buurland Rwanda.

Vluchtelingen uit Burundi staan met een bericht voor de Paus in Nairobi, Kenia.
Vluchtelingen uit Burundi staan met een bericht voor de Paus in Nairobi, Kenia. Dai Kurokawa / EPA

Op twee legerbases in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, zijn vrijdagochtend vuurgevechten begonnen tussen het leger en de rebellen. AFP meldt dat er tientallen doden zijn en AP houdt het vooralsnog op twee militairen en vijf rebellen.

Het geweld is vrijdagochtend uitgebroken bij een basis in Ngarara, in het noorden van de hoofdstad, en een militaire school in Musaga in het zuiden. Zowel de rebellen als de militairen hebben verliezen geleden tijdens het meerdere uren durende vuurgevecht. Volgens een hoge militaire officier is er sprake van gecoördineerde aanslagen door zwaarbewapende rebellen, aldus AFP.

Langdurig geweld

Het geweld is opgelaaid sinds een mislukte coup in mei dit jaar en de daaropvolgende omstreden herverkiezing van president Pierre Nkurunziza in juli. Tegenstanders van Nkurunziza zien hierin een schending van het akkoord dat in 2005 een eind aan de burgeroorlog in het land maakte. In deze twaalf jaar durende oorlog kwamen rebellengroepen van de etnische Hutu-meerderheid tegenover het leger van de Tutsi-minderheid te staan.

De Verenigde Naties waarschuwde in november voor een toename van het geweld in Burundi. Waarnemers vrezen voor etnisch geweld tussen de Hutu en Tutsi-stammen, vergelijkbaar met de Rwandese genocide in 1994. Tienduizenden zijn al naar buurlanden gevlucht vanwege het geweld.