‘Syriërs opgepakt in Genève met explosievensporen in auto’

Donderdag verhoogden de autoriteiten het dreigingsniveau. Zij zoeken vier terreurverdachten.

Een politiewagen in Genève waar het dreigingsniveau donderdag is verhoogd.
Een politiewagen in Genève waar het dreigingsniveau donderdag is verhoogd. Foto Salvatore di Nolfi / EPA

De politie van Genève heeft twee Syriërs aangehouden met sporen van explosieven in de auto. Dat meldt het Zwitserse dagblad Tribune de Genève vrijdag. De autoriteiten van Genève hebben het bericht nog niet bevestigd.

Wegens terreurdreiging in de Zwitserse stad voeren politieagenten intensieve controles uit in Genève. Donderdag verhoogden de veiligheidsinstanties het dreigingsniveau naar drie (op een schaal van vijf), omdat zich mogelijk vier terreurverdachten in of rond de stad aan de Franse grens zouden ophouden. Onder meer op het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties werd de beveiliging versterkt.

Buitenlandse tip

Zwitserland werd door een buitenlandse inlichtingendienst op de hoogte gesteld van de terreurdreiging, zei Bondspresident Simonetta Sommaruga vrijdag. Volgens CNN zou het een Amerikaanse inlichtingendienst zijn die communicatie tussen extremisten had onderschept waarin een aanslag in Genève werd besproken. Ook aanslagen in Chicago (VS) en Toronto (Canada) zouden ter sprake zijn gekomen, maar dreiging daar zou minder op handen zijn.

Volgens Zwitserse en Franse media zouden de vier gezochte terreurverdachten aan IS gelieerd zijn. Het is nog niet bekend of de twee opgepakte Syriërs hiertoe behoren.