Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Sporttribunaal CAS handhaaft schorsing Platini

Wel mag de FIFA de schorsing niet nog eens met 45 dagen verlengen.

UEFA-voorzitter Michel Platini.
UEFA-voorzitter Michel Platini. Foto Fabrice Coffrini/AFP

UEFA-voorzitter Michel Platini blijft geschorst. De Fransman had bij sporttribunaal CAS de schorsing van 90 dagen aangevochten, maar werd niet in het gelijk gesteld. Wel mag de FIFA de schorsing niet nog eens met 45 dagen verlengen.

Platini kreeg de schorsing op 7 oktober van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond vanwege een omstreden betaling van 1,8 miljoen euro afkomstig van aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Blatter werd voor eenzelfde duur geschorst, maar ging in tegenstelling tot Platini niet in beroep. Platini’s schorsing loopt op 5 januari af.

Het CAS heeft unaniem geoordeeld (pdf) dat de schorsing “op dit moment niet voor onherstelbare schade bij Michel Platini zorgt”.

Platini had gehoopt dat hij zaterdag bij de EK-loting in Parijs zou kunnen zijn en verder kon gaan met campagne voeren voor het mogelijke voorzitterschap van de FIFA, schrijft persbureau AP. Na zijn schorsing kan Platini zich alsnog verkiesbaar stellen, maar de kans is aanzienlijk dat de ethische commissie van de FIFA hem alsnog niet toelaat tot de verkiezing vanwege zijn betrokkenheid bij corruptie. Aspirant-voorzitters moeten, om mee te doen aan de verkiezing, van onbesproken gedrag zijn om door de integriteitstoets te komen. Op 16 en 18 december moeten Blatter en Platini zich verantwoorden bij de ethische commissie, die voorgesteld heeft om beiden levenslang te schorsen. Die uitspraak komt uiterlijk op, maar waarschijnlijk voor 5 januari.

Achterstallig salaris

Platini en Blatter ontkennen dat er iets mis was met de betaling, die achterstallig salaris zou hebben betroffen. De twee erkenden wel dat er een mondelinge overeenkomst was, een gentleman’s agreement, die volgens hen is toegestaan volgens de Zwitserse wet. De timing van de betaling heeft ook tot verdenking geleid; het bedrag werd namelijk in februari 2011 gedaan, drie maanden voor een verkiezing voor het FIFA-voorzitterschap die Blatter won.