Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Sanoma en Talpa schrijven opnieuw fors af op SBS

De waarde van het omroepbedrijf is met 167 miljoen euro naar beneden bijgesteld.

Het hoofdkantoor van SBS in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van SBS in Amsterdam. Foto Remko de Waal / ANP

Sanoma en Talpa moeten opnieuw een flink verlies nemen op SBS, het omroepbedrijf achter onder meer SBS 6, Net 5 en Veronica. Op de gezamenlijke dochter moet voor 167 miljoen euro worden afgeboekt, zo laat een woordvoerder van het Finse Sanoma vrijdag weten. Twee jaar geleden werd al bijna 400 miljoen euro afgeschreven.

Het gaat volgens de woordvoerder om een afwaardering op goodwill, de overnamepremie die werd betaald bij de aankoop van SBS. Bij het bepalen daarvan is het concern te optimistisch geweest over de verwachte inkomsten uit advertenties. “We kiezen nu voor een voorzichtiger prognose”, aldus de zegsman.

Voor Sanoma leidt de afwaardering tot een eenmalige tegenvaller van 78 miljoen euro in de bedrijfstak Media BeNe. Daaronder vallen naast de televisiezenders ook Nederlandse en Belgische tijdschriften en websites, zoals Libelle, Donald Duck en nieuwswebsite Nu.nl. Heel veel gevolgen voor de resultaten heeft de afboeking volgens Sanoma niet: het concern houdt vast aan de eerdere omzet- en winstverwachting.

‘De resultaten zijn ondermaats’

Het Finse Sanoma en Talpa kochten SBS in 2011 voor een bedrag van bijna 1,2 miljard euro. Anderhalf jaar later moesten beide concerns al 392 miljoen euro afschrijven, omdat de gekochte televisiezenders veel minder presteerden dan verwacht. Toenmalig directeur Nederland van Sanoma, Dick Molman, zei daar toen over in NRC:

“De resultaten van de tv-zenders voldeden niet aan onze verwachtingen. We worden geplaagd door twee dingen. Ten eerste is de economische tegenwind op de advertentiemarkt groot. Ten tweede zijn wij simpelweg niet blij met de performance van de zender.”

In de eerste helft van dit jaar verdienden televisiezenders opnieuw minder aan commercials dan het jaar ervoor. Volgens het bureau Nielsen daalden de gezamenlijke inkomsten met 4 procent. Een jaar eerder was juist nog sprake van een tijdelijke opleving van 6,7 procent.

Ook de tijdschriften van Sanoma hadden het de afgelopen jaren moeilijk door de tegenvallende advertentieverkoop. Het Finse concern besloot zich vorig jaar daarom te richten op een handvol ‘kerntitels’ en de rest van de tijdschriften van de hand te doen. Sanoma deed toen 32 bladen in de verkoop, waaronder gevestigde namen zoals Panorama, Nieuwe Revu en Playboy.