Rutte krijgt straks een roast, net als Obama in de VS

Op 10 februari zitten premier Mark Rutte en parlementaire journalisten samen in de Amsterdamse Beurs van Berlage om grappen te maken over elkaar

Obama dit jaar tijdens wat officieel het White House Correspondent's Association Gala heet.
Obama dit jaar tijdens wat officieel het White House Correspondent's Association Gala heet. Foto EPA / Olivier Douliery

Voor het vertrouwen van burgers in politiek en media is het vast niet het allerbeste idee: op 10 februari zitten premier Mark Rutte en parlementaire journalisten samen in de Amsterdamse Beurs van Berlage om grappen te maken over elkaar.

Het moet de Nederlandse versie worden van het Amerikaanse correspondents dinner, waarbij de Amerikaanse president zijn vaste volgers van de Witte Huis-pers belachelijk maakt en zelf mikpunt wordt van een roast door een cabaretier. Wie graag gezien wil worden, is erbij. Daarna moeten dezelfde journalisten weer onafhankelijk en kritisch verslag doen over de president.

Rutte zal er vermoedelijk geen probleem mee hebben. In zijn wekelijkse persconferenties op vrijdag moet hij zich soms nu al inhouden om niet te veel grapjes te maken over de journalisten die hij week in week uit tegenover zich heeft.

Bekijk hier hoe Obama dit jaar op het diner grappen maakte over zijn ‘bucket list’:

Youp gaat Rutte roosteren

En de pers? Nieuwsuur-presentator Twan Huys, oud-correspondent in de VS, had Rutte al een tijd geleden overgehaald om eraan mee te doen en gisteravond vertelde hij er trots over in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Huys had de diners twee keer meegemaakt in Washington. „En dit is waar je bij wilt zijn.”

Youp van ’t Hek wil de roast komen doen, daarna is er een ‘exclusief diner’. Journalisten, hoofdredacteuren en uitgevers kregen gisteravond meteen de uitnodiging binnen. Het diner wordt opgenomen en uitgezonden. Dus wie gezien wil worden?

Nu moet alleen het kabinet Rutte-II nog overeind blijven tot het voorjaar. Mark Rutte had zijn toezegging over het diner al in 2011 gedaan – „Geweldig, ik kom” – maar daarna viel het kabinet Rutte-I.