Hoogbejaarde albatros legt weer ei

In 1956 werd ze op bekende leeftijd geringd. Op Midway, aan het eind van de keten Hawaii-eilanden in de Grote Oceaan. Nu, op 64-jarige leeftijd, verbaast ze de wereld: Wisdom, een Laysanalbatros (Phoebastri immutabilis). Na omzwervingen op zee is ze terug in de kolonie op haar geboorte-eiland. Daar legde zij vorige week een ei. Dat als recordhouder in leeftijd voor haar soort; de oudste albatros, naast Midway, die een ei heeft gelegd was de 61-jarige Grandma, een noordelijke koningsalbatros. De gemiddelde Laysanalbatros wordt in de dertig.

De oude dame Wisdom heeft dit jaar dus weer gedanst. Want zo gaat dat, bij de balts van deze albatrossen. Stapje naar links, stapje naar rechts, de flapvoeten hoog opgetrokken, de kop in de gestrekte nek. Swingend buigen en springen, bijna borst aan borst met de synchroon bewegende partner. En dat als meervoudig weduwe tegenover haar jongere man. Deze senior is nog lang niet aan de geraniums toe. Voorlopig zit ze op haar ei, het 37ste, om in februari hopelijk weer een record te halen: met uitgekomen jong.

Haar vorige jong bracht ze succesvol groot. Héél groot: vleugelspanwijdte 2,4 meter. Maar alleen al de leeftijd van Wisdom – inmiddels ook ‘Ancient Wisdom’ genoemd – is hoopgevend. De zeewereld is tegenwoordig vol albatrosgevaren, de sterfte onder de reusachtige vogels is ernaar.

    • Frans van der Helm